Muhtemelen Böyle Bir Tarif Hiç Duymadınız! Humuslu Acılı Köfte Tarifi

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği tatlar arasında köfte yer alır. Özellikle çocukların en çok sevdiği yemeklerden biri olan köfte, yanında patates kızartması, pilav ya da makarna ile oldukça doyurucudur. Köftenin birden fazla şekilde pratik olarak hazırlanması ise hem kadınların hem de erkeklerin mutfaktaki işini kolaylaştırmaktadır.

İster tavada, isterseniz de fırında kolayca hazırlayabileceğiniz köfteler için birçok farklı tarif bulunur. Sulu köfte, fırında köfte patates, ekmek arası köfte ya da ızgara yöntemi ile hazırlanan köfte türlerinden sıkılanlar ise bu kez humusu acılı köfte tarifi ile yepyeni bir lezzete tanıklık edecekler. Özellikle acı severlerin favorisi olacak bu tarifi daha önce hiç denemeyenler, humus ile köftenin nasıl bir uyum yakaladığını tam olarak tahmin edemese de ilk lokmada bu eşsiz lezzeti daha önce neden denemediğini sorgulayacak. Bu yazımızda sizlere humuslu acılı köftenin hangi malzemeler ile ve nasıl yapılacağını aktaracağız.

Muhtemelen Böyle Bir Tarif Hiç Duymadınız! Humuslu Acılı Köfte Tarifi - Resim : 1

HUMUSLU ACILI KÖFTE YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Humuslu acılı köfte tarifini daha önce duyamayanlar ve denemeyenler, bu tarifin biraz yorucu bir yapım aşamasına sahip olduğunu düşünebilir. Ancak hazırlığa başlandığında durumun sanıldığı gibi olmadığını göreceksiniz. İşte humuslu acılı köfte yapmak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi;

Humus için gerekli olan malzemeler;

  • 2 su bardağı nohut
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 4 yemek kaşığı su
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Acılı köfte için gerekli olan malzemeler;

  • 800 gram dana kıyma
  • 3 adet Arnavut biberi
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası

HUMUSLU ACILI KÖFTE NASIL YAPILIR?

Humuslu acılı köfte yapmak için ilk olarak humusun hazırlanması gerekir. Bunun için de nohutların bir gün öncesinden suya basılması gerekir. Bir gece suda bekleyen nohutlar ertesi gün süzülmeli ve haşlanmalıdır. Haşlanan nohutların kabuklarından ayrılması için avuçların arasında ovulması gerekir. Hazırlanan nohutlar bir kap içerisinde beklerken, sarımsaklar bütün halde havanda dövülür. Ardından humus için gerekli olan tüm malzemeler bir araya getirilir ve mutfak robotundan geçirilir. Homojen bir kıvam aldıktan sonra humus hazır hale gelmiş olur.

Humus hazırlandıktan sonra geniş bir tabağa alınır ve orta kısmında bir çukur açılarak bekletilir. Köfte için soğan ve biberlerin ince ince küpler halinde doğranması gerekir. Ardından salça, galeta unu, yumurta ve baharatlar soğan ve bibere ilave edilir. Tüm malzemeler birbiri ile güzelce karışana kadar yoğurma işlemi sürdürülür. Köftelere yuvarlak şekiller verilir ve kızgın yağda pişirilir. Hazır olan köfteler, humusun ortasına yerleştirilerek servis edilir.

HUMUSLU ACI KÖFTEYİ PİTA EKMEĞİ İLE DENEYİN

Pita ekmeği genel olarak dönerciler tarafından tercih edilmektedir. Ana vatanı Orta Doğu olan pita ekmeği tadı ile dikkatleri üzerine çeker. Aynı zamanda yumuşak bir yapıya sahip olması, farklı yemeklerin yanında kolayca tüketilmesine de imkan sunar. Humuslu acılı köfteyi hazırladıktan sonra servis için pita ekmeği tercih edebilirsiniz.

Pita ekmeği ile humuslu acılı köfte servisi için ilk olarak humusun pita ekmeğine sürülmesi gerekir. Ardından köfteler yine humusun üzerine ilave edilmelidir. Bu sayede daha lezzetli ve pratik bir şekilde humuslu acılı köfteleri tüketebilirsiniz.