Naci Görür'den 3 kente '7’den büyük deprem üretir' uyarısı

Prof. Dr. Naci Görür İzmir’de konuştu. Görür, çevresinde faylar bulunan 3 kent için ‘7 üzerinde deprem üretebilir’ dedi.

Naci Görür'den 3 kente '7’den büyük deprem üretir' uyarısı

Deprem ülkesi olan ülkemiz her gün beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’de gerçekleşen 'Deprem ve Dirençli Kentler' isimli konferansta konuşmacı olarak yer aldı.

Naci Görür'den 3 kente '7’den büyük deprem üretir' uyarısı - Resim : 1

3 KENTİ İŞARET ETTİ

İzmir’e fay analizinin gerektiğini belirten Görür, 3 kenti işaret ederek şu sözlere yer verdi: Bugün İzmir'de ODTÜ'deki arkadaşlarla analizler yapıyor. Fay analizi tespitinden sonra İzmir'in topografyasına bakmak lazım. İzmir'de bazı yerler yüksek, bazı yerler ova ya da çukur. Yüksek olan yerlerin depreme daha dayanıklı olduğuna işaret edilir.

Naci Görür'den 3 kente '7’den büyük deprem üretir' uyarısı - Resim : 2

“30 TANE KAÇAK KAT ÇIKABİLİR”

İzmir, Manisa ve Aydın çevresinde faylar mevcut. Burada görülen her fay, 7 ve üzerinde büyüklükte deprem üretebilir ve İzmir'i felç eder. İzmir halkı deprem direncine karşı bilgili olmadığı sürece, İzmir'i deprem dirençli kent yapmazsınız. İzmirliler, 30 tane kaçak kat çıkabilir. Bunu bilinçsiz yapıyorlar hatta kaçak katları affedenleri omuzlarında taşıyor. Yapı stoku çok önemli ve sihirli bir kelime” dedi.

Naci Görür'den 3 kente '7’den büyük deprem üretir' uyarısı - Resim : 3

14 ÜNİVERSİTE

Naci Görür 14 üniversite, 25 kamu kurumu, 38 sivil toplum kuruluşu, meslek odası ve 29 belediyeden oluşan katılımcılarla oluşturduğu Deprem Eylem Planımı hakkında şu sözleri söyledi:

Naci Görür'den 3 kente '7’den büyük deprem üretir' uyarısı - Resim : 4

“DEPREM RİSKİNİ MODELLİYORUZ”

“Bayraklı ve Bornova başta olmak üzere toplamda 94 bin 773 yapının envanterini çıkardık. Bayraklı, Bornova ve Konak ilçelerinde zemin çalışmalarına başladık. Kentimizdeki yapıların güvenliğini sağlayacak bu projemizi de 2024 içinde tamamlıyoruz. İzmir'le Aydın ve Manisa'nın bir bölümünü de içine alan büyük bir alanın deprem riskini modelliyoruz.”