NARLI FAYI NEREDE? KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR? 6.7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Adana’da peş peşe yaşanan depremler bölgede yaşayanları tedirgin etti. Günün erken saatlerinde haberi alanlar detayları araştırırken Narlı Fayı gündemdeydi Narlı Fayı nereden geçiyor? Narlı fayı hangi illeri kapsıyor?

NARLI FAYI NEREDE? KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR? 6.7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Narlı Fayı Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinden geçiyor. Büyük deprem üretme potansiyeline sahip olan Narlı Fayı kırılması durumunda birden fazla fay hattını da tetikleyebilir.

NARLI FAYI GEÇTİĞİ GÜZERGAH?

Narlı Fayı hakkında konuşan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat depreminin çok az bir yerde Narlı Fayı'nı etkilediğini gözlemlemiş olduk ama ani bir kırılma henüz gerçekleşmemiş. Dolayısıyla gelecekte Narlı Fayı'nın kırılma olasılığının olabileceğini düşünüyoruz. Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

NARLI FAYI NEREDE? KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR? 6.7 büyüklüğünde deprem olabilir! - Resim : 1

HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde kırılan parçanın güneyinde Narlı Fayı olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Narlı Fayı'nda da 2 hendek açtık. Narlı Fayı üzerinde insanlar yaşarken, 3 deprem gerçekleştiğini gördük. Bu depremlerin sonucunda Narlı Fayı, günümüzde yine deprem tehlikesi yüksek bir fay sınıfına çıkmış durumda. Bu fayın hemen güneyinde Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı, Hacıpaşa Fayı gibi, Ölüdeniz Fayı'nın parçaları var. Bunlar üzerinde de önümüzdeki günlerde hendekler açacağız. Böylece Ölüdeniz Fayı'nın, Türkiye sınırları içindeki kalan kısmında nasıl bir tehlike olduğunu ve tehlike seviyesini bulmaya çalışacağız." dedi.

Kaynak: Pelin ÖZDEMİR