Necmi Bulut: Kocaeli ikinci sırada

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut meclis toplantısında ihracat verilerini paylaşarak Kocaeli’nin ikinci sırada olduğunu söyledi.

Necmi Bulut: Kocaeli ikinci sırada

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Ağustos ayı meclis toplantısı bugün oda binasında bulunan Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. 4 gündem maddesinin görüşülererek karara bağlandığı meclisi Meclis Başkanı üseyin Gezer yönetti. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden KOTO’nun konuğu oldu.

“KREDİ VE FİNANSMAN ZORLUKLARI…”

KOTO Başkanı Necmi Bulut aylık faaliyet raporunu sundu. Bulut konuşmasında, “Güncel iktisadi gelişmelerden kısaca bahsetmek istiyorum. Merkez Bankası Mart ayında %50 yaptığı politika faizini bu ay da değiştirmedi. Karar metninde tekrar edilen “sıkı ve kararlı duruş” ifadesi, iş dünyası bakımından kredi ve finansman zorluklarının devamına işaret etmektedir.

“GERİLEME DOĞRULAMAKTADIR”

Merkezi yönetim bütçesi Temmuz’da 96 milyar TL açık verdi. Sıkı para politikasına maliye politikasının da eşlik etmesi ve bütçe performansının enflasyonu indirme çabaları için destekleyici olması beklentimizdir. Temmuz ayında TÜFE aylık %3.23, yıllık %61,78; Yİ-ÜFE ise, aylık %1,94 ve yıllık %41,37 arttı. Enerji fiyatı ve vergi ayarlamaları aylık bazda yüksek oranlara yol açsa da yıllık oranlarda bariz gerileme öngörümüzü doğrulamaktadır.

“DOĞALGAZ DA ZAMLANDI”

Temmuz başındaki elektrik zammından sonra Ağustos başından geçerli olmak üzere doğal gaz fiyatına da %38 zam yapıldı. Köprü ve otoyol geçiş bedeli de zamlandı. Cari denge Haziran’da 407 milyon dolar fazla verdi. Temmuz’da dış ticaret açığı yıllık bazda %42 azaldı ve 7,2 milyar dolar oldu. İhracat 22,5 ve ithalat 29,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Temmuz ayında firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat verilerine baktığımızda; İstanbul 6,5 milyar dolar ile ilk sırada, Kocaeli 2,3 milyar dolar ile ikinci sırada yer almaktadır. Kocaeli’yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir.

“ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ”

Haziran verilerine göre işsizlik oranı %9,2 oldu. Aynı dönemde sanayi üretimi, aylık bazda %2,1; yıllık bazda %4,7 azaldı. Temmuz’da otomotiv satışlarında %17,5 gerileme yaşandı. Aynı dönemde konut satışları %16 arttı ve ipotekli satışlar %20 oranında azaldı. Bildiğiniz üzere 2018 yılından bu yana üyelerimizin uluslararası pazarlara açılması ve ihracat kabiliyetlerini geliştirmesi hedefiyle Co-Matching İkili İş Görüşmeleri Etkinliği düzenliyoruz.

“55 FARKLI ÜLKEDEN 705 YABANCI…”

2018-2023 yılları arasındaki altı yıllık dönemde 55 farklı ülkeden 705 yabancı ve 648 yerli firma etkinliğimize katılım sağladı. Bu yıl yedinci kez gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize 51 ülkeden 256’sı yabancı, 165’i yerli olmak üzere 421 firma katılım sağlayarak 872 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Ülke ihracatımızın lokomotifi olan kentimizde özellikle KOBİ ölçeğindeki üyelerinizin ihracatçı olması adına iş görüşmeleri etkinliği, eğitim, bilgilendirme, danışmanlık gibi iş geliştirme faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Cansu Kızılkaya