Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

New York borsasında kafalar karışık!

New York borsası, günü karışık seyirle tamamladı.

New York borsası, günü

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,09 artarak 40.974,97 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,16 azalışla 5.520,07 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,3 kayıpla 17.084,30 puana düştü.

ENDİŞELER

Dün ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin endişeler ve teknoloji hisselerindeki satış baskısıyla sert düşüş yaşanan pay piyasalarında, bugün karışık seyir izlendi. ABD’de JOLTS açık iş sayısı, temmuzda bir önceki aya kıyasla 237 bin azalarak 7 milyon 673 bine indi. Beklentilerin altında gerçekleşen açık iş sayısında Ocak 2021’den bu yana en düşük seviye kaydedildi.

DARALMA

Analistler, imalat sanayi sektöründe daralmaya işaret eden dünkü veriler sonrasında bugün de açık iş sayısının 3,5 yılın en düşük değerine inmesinin ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl birden fazla faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentileri güçlendirdiğini ifade etti. Verilerin yayımlanmasının ardından Fed’in bu yılın kalanında yapılacak 3 toplantıda politika faizini toplamda 125 baz puan düşürebileceği fiyatlanırken, Bankanın bu ay 50 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 45’e yükseldi.

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ…

Dolar endeksi veriler açıklandıktan sonra 101,24’e kadar gerilerken, ABD’nin 10 yıl vadeli hazine tahvili yüzde 3,76 seviyesinin altına düştü. Ülkede sanayi sektörünün yakın gelecekteki performansına ışık tutan fabrika siparişleri ise temmuzda yüzde 5 ile beklenenden fazla artış kaydetti. ABD’nin dış ticaret açığı, temmuzda aylık bazda yüzde 7,9 artışla 78,8 milyar dolara çıkarken, yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkede 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,44’ten yüzde 6,43’e indi, mortgage başvuruları ise yüzde 1,6 yükseldi.

TEKNOLOJİ DÜŞÜYOR

Salı günü yoğun satış baskısıyla karşı karşıya kalan bazı teknoloji şirketlerinin hisseleri sınırlı da olsa düşmeye devam etti. Nvidia sözcüsü, ABD Adalet Bakanlığından celp almadıklarını, yine de düzenleyicilerin işleriyle ilgili sorularını yanıtlamaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. Dün yüzde 10’a yakın değer kaybeden Nvidia’nın hisse fiyatı bugün de yaklaşık yüzde 1,7 azaldı. ABD’nin teknoloji devlerinden Amazon’un hisseleri yüzde 1,7 değer kaybetti. Apple yüzde 0,9, Alphabet yüzde 0,5 ve Microsoft yüzde 0,1 düştü. Meta’nın hisseleri yüzde 0,2 ve Tesla’nın hisseleri yüzde 4,2 yükseldi.