Noterden Kiracıya İhtar Çekme Ücreti Ne Kadar? 2024 Güncel
Özellikle son dönemler kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon nedeni ile ev kiralarının bir anda fahiş bir artışa geçmesi birçok kiracı ile ev sahibinin karşı karşıya gelmesine neden oldu.
Bilindiği gibi devlet tarafından konutlar için en yüksek kira artışı yüzde yirmi beş olarak açıklanmıştı. Ancak bakıldığında hiçbir ev sahibi belirtilen sınırda kira artışına gitmiyor. Mevcut kiracısını evden çıkartmak isteyen ev sahipleri, mülklerinin boşaltılması için kiracılarına ihtarname çekiyor. Çıkan kiracıların yerine ise daha yüksek kira bedellerinden yeni kiracılar yerleştiriliyor. Elbette durum her zaman için böyle olmuyor. Kimi durumlarda ise kiracılar ev sahiplerinin kiralarını ödemiyor ve evden çıkmayı da reddediyor. Bu gibi durumlarda da yine ev sahipleri haklarının aramak için hukuki süreçleri başlatıyor. Bu aşamada yine devreye ihtarname çekimi giriyor.
İHTARNAME KİRACIYA NE ZAMAN ÇEKİLEBİLİR?
Yaşanan kiracı ve ev sahibi sorunlarından sonra özellikle ev sahipleri kiracılarına ihtarname çekmek için yasal sürecin nasıl işlediğini araştırmaya başladı. İlk olarak ev sahibinin kiracısına ihtarname çekebilmesi için kira sözleşmesinde yer alan kira ödeme zamanın geçmesine rağmen kiracının kira ödemesi yapmamış olması gerekir. Eğer kiracı bir kira bedelini ödememiş ve aidat gibi yan giderler içinde bir ödeme gerçekleştirilmemiş ise ev sahibi kiracısına ihtarname çekebilir.
Ev sahibi kiracısından gerekli ödemeleri alamadığı zaman ihtarname gönderebilir ve bu ihtarname en az 30 günlük süre verilecek şekilde gönderilir. Kiracıya ihtar çekme işlemi için yazılı bir belge hazırlanmalıdır. İhtarnamede eğer 30 günlük süre içinde kiracı borcunu ödemez ise ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği maddesi yazılı olur. Bu durumda eğer belirlenen süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse sözleşme feshedilerek kiracı tahliye edilebilir.
İHTAR ÇEKİLDİ SONRA NE YAPILACAK?
Ev sahipleri tarafından merak edilen bir diğer soru ise ihtar çekildikten sonra ne yapılması gerektiğidir. İhtar çekildikten sonra kiracı eğer 30 gün sonunda hala kirayı ödemiyor ise icra tetkik merciine başvurularak kiracının tahliyesi talep edilebilir. Eğer 30 gün dolmadan kira yatar fakat bir sene içinde bu durum iki kez daha tekrar ederse kontratın bitiminde sulh hukuk mahkemesine gidilerek iki haklı ihtar nedeni ile tahliye davası açılabilir.
KİRACI İHTAR ÇEKİLDİKTEN SONRA MÜLKÜ NE ZAMAN BOŞALTMALI?
Şayet kiracı, bir kira yılı ya da daha uzun bir süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuş ise ev sahibi kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihbarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde kira sözleşmesinin sona erdi edebilme hakkına sahiptir.
İhtarname çekildikten sonra kiracı mevcut borçlarını ihbar süresinde kapatmaz ve bu ihtar için itiraz hakkını kullanmazsa, ev sahibinin dava açarak kiracıyı tahliye ettirmesi mümkün hale gelir. Kiracıya ihtar çekim işlemlerinde ev sahiplerinin yüzde yüz haklı olması gerekir. Aksi halde kiracı itiraz hakkını kullanır ve davayı lehine çevirir.
İHTAR ÇEKİM ÜCRETİ NE KADAR?
Ev sahibi tarafından kiracıya gönderilecek ihtarname noter tarafından gönderilmelidir. Noter işlem ücretleri her yıl Resmi Gazete de yayımlanan noterlik ücret tarifesi ile belirlenmektedir. Buna göre 2024 yılı ihtarname gönderme ücreti sayfa sayısına göre belirlenmekle birlikte 600 TL ile 10 bin TL arasında değişmektedir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.