OBP HANGİ DURUMLARDA KIRILIR? Tercih Yapıp Yerleşemeyince OBP Düşer Mi 2024? Kırık OBP Ne Kadar Etkiler?

YKS tercihlerini sıralayan adayların gündemine giren Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) sorgulamaları başladı. Sözel, eşit ağırlık ve sayısal OBP hesaplama yapan öğrenciler puanın hangi durumlarda kırılıp kırılmadığını merak etti. Peki, tercih yapıp yerleşemeyince OBP düşer mi 2024? OBP hangi durumlarda kırılır? İşte yanıtı..

OBP HANGİ DURUMLARDA KIRILIR? Tercih Yapıp Yerleşemeyince OBP Düşer Mi 2024? Kırık OBP Ne Kadar Etkiler?

Milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) sorgulamaları tercih sürecinde hızlandı. Sözel, eşit ağırlık ve sayısal OBP hesaplama işlemi yapacak olan öğrenciler üniversite tercihlerinde OBP düşüp düşmeyeceğini sorguladı. Arama motorlarında OBP hangi durumlarda kırılır sorgusu yapıldı. Peki, tercih yapıp yerleşemeyince OBP düşer mi 2024? Kırık OBP ne kadar etkiler? İşte merak edilenler..

OBP HANGİ DURUMLARDA KIRILIR?

Öğrenci lisede sınıf tekrarı yaparsa

Öğrenci liseden atılırsa

Öğrenci liseden kaydını sildirirse

Öğrenci liseden mezun olmazsa

KIRIK OBP NE KADAR GERİYE ATAR?

Kırık OBP ne kadar geriye atar en az 10k geriye atar. Kırık orta öğretim başarı puanı ilk sınava giren öğrenciler için aranıyor. Herhangi bir bölümü kazanmış öğrenciler arasındaki adaleti sağlamak amacıyla devreye giren OBP kırılma puanı ikinci kez sınava giren öğrencilerden kesiliyor. Eksik puan düşürülerek puanlama hesaplaması yapılıyor.

TERCİH YAPIP YERLEŞEMEYİNCE OBP DÜŞER Mİ 2024?

ÖSYM OBP açıklamasında "2024-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür" denildi.

Kaynak: Şermin Temur