Odessa Hangi Ülkenin Şehri?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Odessa kentinin tarihi ve kültürel güzellikleri, birçok kişinin bu kenti ziyaret etme nedenleri arasında bulunuyor. Ukrayna’da yer alan Odessa, doğal güzellikleri ve sahip olduğu mimarisi ile dünyanın en güzel ve en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Odessa, Ukrayna’nın Karadeniz kıyısında, Dniestr ve Dinyeper sığlıkları arasında yer alır. ‘Karadeniz’in İncisi’ olarak anılan Odessa, Ukrayna’nın en önemli liman kenti olarak da ön plana çıkar. Liman kenti olması aynı zamanda Odessa’nın önemli bir turizm ve ticaret merkezi olmasını da beraberinde getirmektedir.

Odessa Hangi Ülkenin Şehri? - Resim : 1

ODESSA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Odessa, ilk olarak küçük bir Tatar yerleşimi olarak kurulmuştur. 1440 yılında Kırım Hanlığı Hacı I. Giray Han tarafından resmen kurulan ve aslen Hacıbey olarak adlandırılan Odessa, Litvanya tarafından kontrol edilmiştir. Sonrasında ise 1529 yılından itibaren, Osmanlı İmparatorluğu’nun, 1792 Rus – Türk Savaşı yenilgisine kadar Osmanlı himayesinde kalmıştır.

1794 yılında Odessa kenti Çariçe Büyük Katerina’nın kararnamesi ile kurulmuştur. 1819 – 1885 yılları arasında Odessa ücretsiz bir liman olarak biliniyordu. Sonrasında Sovyetler Birliği’ndeki en önemli ticaret limanı ve bir Sovyet deniz üssü olarak kullanılmaya başlandı. 1 Ocak 2000 tarihinde Odessa Ticaret Deniz Limanı Karantina İskelesi, 25 yıl süre ile serbest liman ve serbest ekonomik bölge olarak ilan edilmiştir.

ODESSA KENTİNE NASIL GİDİLİR?

Odessa, tarihi ve doğal dokusu ile birçok kişinin turistik amaçlı ziyaret ettiği şehirler arasında yer alır. Bunun yanı sıra önemli bir ticaret merkezi olmasından dolayı da iş amaçlı ziyaretler de Odessa’ya çok fazla yapılmaktadır. Odessa’ya ulaşmak için İstanbul’dan hemen hemen her gün düzenlene uçuş seferleri tercih edilebilir. Uçuş süresi ortalama olarak bir saat, otuz dakika sürmektedir. Havaalanı ise Odessa’ya sadece yedi kilometre uzaklıktadır.

Hava yolunun yanı sıra yirmi yedi saatlik bir tren yolculuğu ile de İstanbul’dan direkt olarak Odessa’ya ulaşmak mümkündür. Diğer şehirlerden ya da Avrupa üzerinden Odessa’ya ulaşmak için tren, deniz ya da otobüs gibi farklı ulaşım seçenekleri de tercih edilebilir.

ODESSA’DA GEZİLMESİ GEREKEN YERLER

Odessa’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken ve şehrin sembolü haline gelen Potemkin Merdivenleri, gezilecek yerler sıralamasında en başta yer alır. 192 basamaktan oluşan bu merdivenler, Potemkin Bulvarı üzerinde yer alır. İtalyan Mimar Francesco Boffo tarafından tasarlanan merdivenlerin uzunluğu 142 metredir. Aynı zamanda bu merdivenlerin bir diğer özelliği ise merdivenlerin en başından ve en sonunda bakıldığında arada kalan basamakların gözükmemesidir.

ODESSA ULUSAL OPERA VE BALE TİYATROSU

Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu yapı, neo-barok akımının en net yansıtıldığı örnekler arasında yer alır. İki bine yakın seyirci kapasitesine sahip olan tiyatro, Ukrayna’nın en büyük opera binası olarak biliniyor. At nalı şeklinde tasarlanan bu yapıda dünyaca ünlü isimlerden Çaykovski, Rahmaninof ve Isadora Duncan yeteneklerini sergilemiştir.

PUŞKİN MÜZESİ

Puşkin Müzesi, Rus şair ve yazar olan Aleksandr Puşkin’in Moskova’dan Odessa’ya sürgün edildiği dönemde yaşadığı evdir. 1820’li yıllarda şiirlerinden dolayı Çar I. Aleksandr tarafından Odessa’ya sürgün edilen Puşkin, 1820 ila 1824 yılları arasında bu evde yaşamıştır. Şimdi ise müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Odessa ziyaretinde görülmesi gereken diğer önemli noktalar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Transfiguration Katedrali
  • Shevchenko Parkı
  • Odessa Katakompları
  • Arcadia Plajı
  • Richelieu Dükü Anıtı
  • Odessa Limanı
  • Batı ve Doğu Sanat Müzesi