Okul çocukları için dönem başladı

Yağmur Ayaz

Yağmur Ayaz

Tüm Yazıları

2 Ekim’de ise üniversiteler için yeni dönem başlıyor. Bu süreçte de beslenme oldukça önemli bir yer alıyor. Üniversite hayatı, sosyalleşmeler ve yeni bir düzene adapte olma süreci de öğrencilerin beslenme alışkanlıklarında değişikliklere sebep oluyor.

Ekonomik şartlar ve pratik olması açısından hazır gıdalara yönelim artıyor. Bu da üniversite öğrencilerinde zihinsel ve fiziksel performansı etkilediği gibi akademik başarıda da önemli rol oynuyor.

Konuyla ilgili bir çalışmada, birçok farklı bölümde öğrenim gören birçok öğrencinin beslenme durumu değerlendirilmiş. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun sağlıklı beslenmeye ilgi duydukları fakat bu konuda yetersiz bilgiye sahip oldukları belirtilmiş. Sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazanmak ilerleyen dönemlerde sağlık ve bilişsel işlevler için oldukça önemli olduğundan bende sizler için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sıraladım.

1 – Kahvaltıya Özen Gösterin

Güne kahvaltıya başlamak vücudumuzun doğru çalışması açısından oldukça değerli, saat düzeni kişiden kişiye göre değişebilir olsa da ilk öğünün kahvaltı olması kan şekeri değerlerinin daha dengede ilerlemesini sağlıyor. Zaman bakımından sıkıntı yaşanması veya bir önceki gün çok yemek yendiği için sabah kahvaltısına ihtiyaç duyulmaması ilerleyen saatlerde daha fazla yeme isteğini tetikliyor. Ayrıca araştırmalar kahvaltı yapanların kilo kontrolünde daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

Kahvaltıda:

  • Şekersiz kahvaltılık gevrekler (granola, yulaf), yarım yağlı süt.
  • Yumurta, peynir, zeytin ve yeşillik, tam buğday ekmek içeren bir kahvaltı tabağı.
  • 3-4 yemek kaşığı yoğurt, 2 adet medine hurma.
  • 1 bardak kefir, 1 porsiyon taze meyve
  • Ev yapımı tost/sandviç

gibi pratik tariflere yer vermeniz sağlık ve kilo kontrolü için oldukça önemli olacaktır.

2- Bağırsak Sağlığınıza Dikkat Edin

Bağırsaklarımızın sağlığı bağışıklık sistemi, psikolojik sağlık gibi birçok durumla yakından ilişkili. Dolayısıyla bağırsaklarımız iyi olunca sağlığımız da daha iyi oluyor.

Bu sebeple beslenmenizde,

  • Kefir,
  • Yoğurt,
  • Sebzeler,
  • Tarhana,
  • Turşu ve fermente besinlere yer vermeniz hem kilo vermeye yardımcı olurken, mental sağlık açısından olumlu olacaktır.

3 – Çay Kahve içerken Karton Bardak Kullanımına Dikkat

Paketli çoğu gıdanın mikroplastik içerdiğine dair çalışmalar giderek artıyor. Bunların başında da ilk sırayı karton bardaklar alıyor. Yapılan bir çalışmada, kağıt bardakla günde 3 bardak çay veya kahve içen bir kişinin 75 bin mikroplastik parçacık yutacağının altı çiziliyor. Özellikle sınav döneminde artan kahve ve çay tüketimi, karton bardak kullanımını da arttırıyor, bu süreçte termos veya cam bardak kullanarak sağlığınızı ve çevreyi koruyacaktır.

4- Buzdolabınızı Doğru Gıdalarla Doldurun

Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazanırken buzdolabınızda neler olduğu da oldukça önemli. Anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein kaynağı olan yumurta mutlaka buzdolabınızda bulunmalı.

Dünya Sağlık Örgütü’nünde belirttiği gibi 5 porsiyon sebze meyve önerisini hayatınızın her noktasında sürdürmeye özen gösterin. Amerikan Kalp Derneği’nin yayınladığı araştırma da 2’si meyve 3’ü sebze olmak üzere günde yaklaşık beş porsiyon meyve ve sebze yemenin daha sağlıklı bir yaşam için önemli olduğu vurgulanıyor.

Öğrenci evlerinde en çok tercih edilen makarnaları ise az suda suyunu çektirerek pişirmek, vitamin ve mineral kaybını azaltır. Makarnaya yoğurt, peynir, tavuk, kurubaklagiller eklemek protein ihtiyacını da karşılayacağından vücudunuzun ihtiyaçlarını daha doğru şekilde karşılamanıza destek olur.