Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Örgütlüysen caydırıcı olabilirsin! Birleşik Metal İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın

Sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapmasıyla öne çıkan Gebze’de yer alan sendikalardan birisi iki şubesiyle Birleşik Metal İş. Birleşik Metal İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın alandaki engellemelere dair konuştu, “Örgütlüysen, kitlen güçlüyse caydırıcı olabiliyorsun.” dedi.

Sanayi kuruluşlarına ev sahipliği

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarına ve doğal olarak da yüksek işçi sayısına sahip bir bölge olarak öne çıkan Gebze’de sendikacılık da oldukça hareketli. Bölgede iki şubeyle temsil edilen Birleşik Metal İş’in 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın’la görüştük. Başkan Necmettin Aydın Gebze’de, giriştikleri mücadeleden ve alandan bilgiler aktardı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Necmettin Aydın, uzun süredir Gebze’de yöneticilik yapıyorum. Gebze şubesi, geçmişten bu yana Birleşik Metal İş Sendikası’nın omurgasını oluşturan bir şube. Özellikle 2011 yılında fabrikaları büyüttük, çok mücadele ettik, 3000 civarında üyemiz vardı biz onu çok yükselttik. Tabi genel merkezin almış olduğu kararla şubeler bölündü. Biz Birleşik Metal İş Sendikası olarak işini yapmaya çalışan mücadele eden işçi sınıfının bütün sorunlarıyla ilgilenen alanlarda meydanlarda mücadelemizi veren bir şubeyiz.

Son dönemlerde önemli bir kazanım var mı Gebze’de?

Yakın zamanda 1 yılı aşkın bir grev yaptık yine Farplas’ta 4 ay bir direniş yaptık. İşverenlerin karşı saldırılarına direnişlerimizle cevap veriyoruz tabi bu süre içerisinde özellikle bizim metal iş kolunda ve toplu iş sözleşmelerinde aktif görev alıyoruz fabrikalarda eylemler gerçekleştiriyoruz.

ÖNCÜLÜK YAPIYORUZ

Bizim dışımızdaki sendikalara öncülük yapıyoruz. Sayısal olarak büyük olan sendikaların pratikte bir şey yapmadıklarını ama bizim baskımızla bizim eylemlerimizle onların da bir araya gelmesini sağlıyoruz. Biz en çok direniş yapan en çok eylem yapan sendikayız, bu yüzden en çok grevleri yasaklanan sendikayız bakıldığı zaman.

Gebze’de sendikacılık için neler söyleyebilirsiniz?

Gebze Sendikalar Birliği Türkiye’de tek örnek. Özellikle 90’lı yıllarda kurulan sendikalar birliklerinin hiçbiri ayakta kalamadı devamlılığını sürdüremedi ama biz sürdürdük. Özellikle farklı konfederasyona bağlı olan sendikalar olarak burada çalışmalarımızı devam ettirdik, eylemlerde direnişlerde büyük sorunlarda yan yana gelerek mitingler yapıyoruz. 1 Mayıs’ları burada coşkulu bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Şu sıralar istediğimiz seviyelerde gitmiyor işler, şube başkanları ve sözcülerin yer değiştirmesiyle alakalı bir şey bu ama toparlanacağız. Bizim bir araya gelebiliyor olmamız konfederasyonları da etkiliyor.

ÖNEMLİ BİR PANEL

Biz şimdi mesela 27 Ağustos’ta bir panel düzenledik. Aziz Çelik geldi özellikle bu sosyal güvenlikle ilgili sunumlar yaptı, dönemsel olarak bunları da gerçekleştiriyoruz. Biz emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili o dönem mitingler ve paneller yaptık yapılana destek verdik süreci iyi işletiyoruz. Birçok sendikalarda yapılmayanı yapıyoruz birçok sendika ve parti demokratik işleyişi sürdüren kurumlar olmuyor bunları biz mümkün olduğunca hayata geçiriyoruz.
Sendikalar yeterince alanda etkili olabiliyor mu? Bu alandaki engeller neler?
Gebze bölgesi en örgütlü bölge olarak öne çıkıyor ama elbette etkinliklerde kaymakamlık, valilik, belediye eylemlerde sıkıntı yaratabiliyor fakat örgütlüysen, kitlen güçlüyse caydırıcı olabiliyorsun.

Bekaert’teki mücadele için düşüncenizi alabilir miyiz?

Bekaert bizim sendikamız için oldukça önemli bir fabrika.1988’lerden beri örgütlüyüz o fabrikada. Maaşların Türkiye ortalamasının üstünde olduğu bir fabrika işçi ve sendikacı arkadaşlarımızın gayretleriyle alındı. Biz 2015’ten bu tarafa orada farklı bir süreç işlendi biliyorsunuz bir toplu sözleşme döneminde MESS’te istifa etmek zorunda kaldılar. Ondan sonra bireysel toplu sözleşmeler yapıldı o günden bugüne bir süreç işlendi iş veren bu konularla ilgili çalışanların lehine olumlu cevaplar vermedi.

İşverenin diğer fabrikasında Öz Çelik İş Sendikası var ve en son yapılan toplu sözleşmede de gerçekten biz grev hakkımızı kullandık, onlar ise işçilerin istediklerini yerine getirmeyerek gittiler toplu iş sözleşmesi imzaladılar. Kendi taslaklarından olmayan ücreti biz alınca onları da vermek zorunda kaldılar tabi bir şirket birleşimi sonucunda da beyaz yakaları da sayarak dahil ederek çoğunluğu öbür sendikaya çıkardılar bizim arkadaşlarımız orada şirket devriyle ilgili bir sahte imzanın ortaya çıktığını tespit ettiler ve konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, dava açıldı gün verildi. Bunun tespit edilmesi Rekabet Kurumu’na aykırı davrandığıyla ilgili bir durum söz konusu. Burada bütün arkadaşlarımız sendikamıza üye olarak kalıyorlar arkadaşlarımızı da tabi zaman zaman basın açıklama yapıyorlar, zaman zaman bu birleşmenin hukuka uygun olmadığıyla ilgili görüş ortaya koyuyorlar. Bizim beklentimiz Öz Çelik İş’teki arkadaşlarımızın da gerçek sendikada buluşmalarını sağlamak için bir gayretimiz var, umarız dileriz ki tekrardan sendikamıza gelmiş olur arkadaşlarımız.