Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Orman yangınlarına karşı alınacak önlemler

Orman yangınları gün geçtikçe dünyada daha da etkili olmaya başlıyor. Doğal sebepler bir kenarda dursun, insanların sebep olduğu orman yangınlarının sayısı da bir hayli fazla.

Orman yangınları gün geçtikçe

Ülkemizin birçok yerinde etkili olan orman yangınları ile birlikte de yangınların neden kaynaklandığı ve insanların dikkatsizlikleri gibi konular gündeme gelmeye başladı. Bu konuda ciddi anlamda bilinçlenmek ve önlemler almak ise tartışmasız bir gerçek.

ORMAN YANGINLARINI ÖNLEME KONUSUNDA ALINABİLECEK TEDBİRLER

 Orman yangınlarının çıkma riskinin en fazla olduğu bölgeler Orman Genel Müdürlüğü tarfından titizlikle tespit edilmelidir. Bu, olası felaketlerin önüne geçme konusunda oldukça mühimdir. Belirlenen bölgelerde yangın gözetleme kuleleri bulundurulması erken müdahale açısından gereklidir. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek olduğu dönemlerde, ekipler devamlı olarak ormanlarda dolaşarak gözlem yapmalıdır. Olası bir yangın halinde görev alacak ekipler bu alanda profesyonel bir eğitim almış olmalıdır. Çünkü yangına nasıl müdahale edileceği, nasıl bir yol izleneceği, ve can güvenliği için de ne gibi önlemlerin alınması gerektiği çok iyi bir şekilde bilinmelidir. Sadece yetkililer değil, yangın riskinin yüksek olduğu ormanlık alanlara yakın bölgelerde yaşayan insanlar da yangına karşı bilinçlendirilmeli ve eğitimlere tabi tutulmalıdır.

PLASTİK VE CAMLAR TEHLİKE SAÇIYOR

 Orman yangınlarının en büyük nedeni de ne yazık ki insanların cam ya da plastik maddeleri doğaya bırakıp gitmesidir. Özellikle de piknikçi ya da kampçılar bu konuya oldukça dikkat etmelidir. Doğada binlerce yıl çözünemeyen bu atıklar doğal dengeyi bozma konusunda etkilidir. Değişen ekolojik dengeler de iklim ve bitki örtüsü değişikliğine, hava kirliliğine ve felaket boyutlarda yangınlara neden olur. Çünkü sıcak havanın etkisi ile cam ve plastik ürünler ışığı yansıtarak yerdeki otların tutuşmasına neden olur. Sonrasında ise yangın hızla büyüyerek hektarlarca alanın kül olmasına neden olabilir.

ORMANDA ATEŞ YAKMAK YANGINA DAVETİYE ÇIKARIR

 Ormanlar, tüm canlılar için oksijen ve yaşam kaynağıdır. Özellikle de şehir hayatından bıkan ve rahat bir nefes almak isteyenlerin adresi olan ormanlar ne yazık ki yeterince korunamamaktadır. Ormanları ziyaret edenlerin ateş yakmaları ya da mangal yapmaları birçok yangının sebebi olmaktadır. Ateşin söndüğünü zannedip oradan uzaklaşan kişiler belki de büyük bir felakete sebep olabilmektedir. Eğer mangal yapılmışsa, piknik sonrası kömürlerim tamamen söndüğünden emin olunmalı ve asla ağaç diplerine mangal kömürleri dökülmemelidir. Aslında mecbur kalmadıkça ormanlık alanlarda ateş yakılmaması gerekir. 

 Sadece ormanların içinde ateş yakılması değil, yoldan araba ile geçen insanların yol kenarına attıkları sigara izmaritleri de orman yangınlarına davetiye çıkarır. Parfüm ya da ilaç şişeleri de aşırı sıcak havaların etkisi ile patlayıcı özellikte olduğu için asla doğaya bırakılmamalıdır. Ormanda vakit geçirdikten sonra biriken çöpler mutlaka bir araya toplanmalı ve giderken de götürülmelidir. Hiçbir yerde etrafa çöp ve atık  bırakmak doğru değildir ve insanlık dışıdır. Hele de söz konusu ormanlarımız olduğunda ise hassasiyeti asla elden bırakmamak gerekir. 
 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 29-Mayıs 2
Sıradaki Haber Kocaeli’ye dev festival müjdesi! Alışverişkolikler çıldıracak