Ormanlar neden yanıyor?

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda yangının çıkması bizleri derinden üzdü. Çünkü sadece yanan ağaçlar bitkiler değildi. Yanan ciğerlerimiz, yanan ormandaki hayvanlardı.

Yangınlarla beraber arılar, eko sistem ve geleceğimiz. Peki neden son yıllarda yangınlar arttı.

Son yıllarda çıkan yasalar çerçevesinde hayvancılığın yasaklanması ve çiftçinin, keçi ve koyun sürülerini orman arazilerinde otlatamamasından dolayı küçük baş hayvanlar ormandaki kuru otları tüketememekte, ve doğal olarakta insan ya da insansız nedenlerle çıkan yangınlar dolayısıyla , küçücük bir ateş veya ısıda ormanlarımız alev almaktadır.

Yasalar çıkmadan önce köylülerimiz ve çiftçilerimiz orman arazilerinde hayvanlarını otlatıyorlardı. Zemindeki ağaçtan düşen yaprakları ve otları yiyorlardı. Şimdi ise hayvanların orman arazilerini kullanmaları yasaklandı. Bir nevi köylülerimiz ve çiftçilerimiz hayvanlarını otlatırken bekçi görevini üstleniyorlardı.

Çıkan yangınlarda tabiki insan faktörü de çok fazla. Fakat yangının yine çıkış noktası zeminde ateş ile birleşen yangının çıkmasına sebep olan ot, saman ve dal parçaları.

Her yıl yüzbinlerce hektar ormanımız yok oluyor. Ormanların diğer bir suçlusu insanoğlu. Söndürmeden ormana atılan sigara izmariti, yine sönmeden bırakılan mangal ve ateş külleri ile köylülerimizin kontrolsüz anız yakması gibi durumlarda insanoğlunun eliyle yangınlar çıkabiliyor.

Son 5 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün verilerine göre 5 yılda 62.315 hektarlık alan yangınlarla kül oldu. Yani sizlerin anlayacağı şekilde anlatmam gerekirse İstanbul’un 1/10 ’luk kısmı yok oldu.

Peki Yangınları Nasıl Önleyebiliriz :

· Okullarımızda çocuklara eğitimler verilmeli,

· Yerlere sigara izmariti atılmamalı,

· Halka eğitici bilgiler verilmeli,

· Televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde ve sosyal medyalarda kamu spotları yayınlanmalı.

· Ormanlara çok sayıda gözetleme kulübeleri konulmalı,

· Ormanlarda karavan ve çadır kampları için gerekli yasa ve kanun çıkarılmalı,

· Yangın söndürme uçakları ve helikopterleri satın alınmalı, sayıları arttırılmalı.

· Yangın riski bulunan bölgelere giriş ve çıkışlar yasaklanmalı,

· Özel acil müdahale birimleri kurularak gerekirse motorize ekipler oluşturulmalıdır. Bu ekiplerle acil müdahalede bulunulmalıdır.

· En önemlisi orman yangınları için gönüllülük esasına dayalı özel timler oluşturulmalı.