Orta Hasar Genelgesi yayınlandı: Orta hasarlı binalar için süreç nasıl ilerleyecek? Güçlendirme İçin Başvuru Şartları neler?

İçişleri Bakanlığı, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından orta hasarlı binalarla ilgili yeni bir genelge yayımladı. Genelgede, orta hasarlı konutlara yönelik sınıflandırma detayları belirlendi ve afet bölgesindeki valiliklere iletilerek uygulanmaya başlandı. İşte, orta hasarlı binalar için çizilen yol haritası ve detaylar...

Genelgenin İçeriği ve İstisnalar:

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge, orta hasarlı binaların durumunu netleştirmeyi amaçlıyor. Bu genelgeye göre, orta hasarlı konutlar ağır hasarlı binalar gibi değerlendirilecek, ancak istisnalar bulunacak. Bu konuda açıklama yapan Malatya Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, genelgedeki önemli düzenlemelere dikkat çekti.

Güçlendirme İçin Başvuru Şartları ve Zorunluluklar:

  • Yapılarını güçlendirmek isteyenlerin, 29 Aralık 2023 tarihine kadar kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile ruhsat almaları gerekiyor.
  • Ruhsat alarak güçlendirme yapacak olanlar, ruhsatın düzenleme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemlerini tamamlamak zorundalar.
  • 29 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapmayan veya onarım için yapı ruhsatı alamayan binalar ise genelgeye göre ağır hasarlı konutlar gibi değerlendirilecek.

Önemli Düzenleme ve Uyarılar:

Avukat Karaoğlan, genelgede yer alan önemli bir düzenlemeye dikkat çekerek, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası ile ruhsat alanların 1 yıl içinde güçlendirme işlemlerini tamamlayamamaları durumunda binalarının yıkılacağını ve bu kişilerin 7269 sayılı Kanunun geçici 27. Madde hükümlerinden faydalanamayacaklarına vurgu yaptı. Bu durumun hak sahipliği gibi önemli haklardan mahrum kalmaya neden olacağını belirtti.

Genelge ile orta hasarlı binaların akıbeti netleşirken, yapı sahiplerine belirlenen süre içinde gerekli önlemleri almaları çağrısı yapıldı.

GENELGE DETAYLARI

“7269 Sayıl Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'un Geçici 27 nci maddesinde 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde orta hasarlı olarak tespit edilen ve güçlendirilmesi kurallarına göre elverişli olmadığı için yıktırılan konut, işyeri ve ahırla ilgili 29 uncu maddenin üçüncü ve sekizinci fıkraları hariç olmak üzere, ağır hasarlı konut, işyeri ve ahıra ilişkin hükümleri uygulanır." denilmektedir.

Bahsi geçen Kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda düzenlenmiştir.

1) Orta hasarlı binaların ağır hasarlı gibi işlem görmesi ile ilgili olarak:

a. Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.

b. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkânından faydalandırılır.

c. 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda ağır hasarlı kabul edilen bu binaların yıkımı gerçekleştirilir.

2) Ancak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesi gereğince; bütün kat maliklerinin Beşte dördünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere (belediye/il özel idaresi), binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları halinde, hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkânlarından faydalandırılır. Bu kapsamda:

a. Güçlendirme için yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye (belediye veya il özel idaresi) 29.12.2023 tarihine kadar yazılı olarak müracaat edilecek olup, yetkili idare yapı ruhsatını 05.04.2024 tarihine kadar düzenlemek zorundadır.

b. Güçlendirme izni için yapı ruhsatı başvurusu yapılan binaların listesi 05.01.2024 tarihine kadar, yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listeleri ise 12.04.2024 tarihine kadar Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İI Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilir.

c-Yapı Ruhsatı düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemleri tamamlanamadığından yapı kullanma izin belgesi alınamayan binalara ilişkin olarak 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi doğrulusunda yıkım işlemi uygulanır. Bu durumda olanlar 7269 sayılı Kanunun Geçici 27 nci madde hükümlerinden faydalanamazlar.

ç-29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilan tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlenmesi için ise 90 gün süre verilir.

d-Başvuru yapılmasına karşın yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen binalar için birinci madde hükümleri uygulanır. “