Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ortak bir bildiriyle duyuruldu! ABD, bir ülkeden daha resmen çıkarıldı

Afrika’daki en büyük askeri üslerinden bazılarına ev sahipliği yapan Nijer, ABD ordusunu ülkeden çıkardı. ABD askerleri, Niamey’deki hava üssünü tahliye etti. Kısa süre içinde başka bir üssün daha boşaltılması planlanıyor.

Afrika'daki en büyük askeri

Kendisini dünyanın koruyucusu olarak gören ABD, demokrasi ve yardım bahanesiyle gittiği ülkelerde darbe girişimlerinde bulunduğu gerekçesiyle ülkelerden çıkarılıyor. Nijer, ABD üslerini istemediğini belirterek ABD ordusunu ülkeden kovdu. ABD ve Nijer Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, ABD’nin Niamey’deki 101. hava üssünden teçhizat ve askerlerini çektiği bildirildi.

Afrika’da büyük bir zorluk yaşayan ABD, Nijer’deki başka bir üssü daha boşaltma hazırlığında. İki ülkenin ortak açıklamasına göre, ABD bundan sonra Agadez’deki “Niger Air Base 201” üssünden çekilmeye odaklanacak. ABD, Nijer’deki teçhizat ve askerlerinin tamamını ağustos sonuna kadar geri çekmeyi planlıyor. Yaklaşık 1000 askeri ve Agadez’de bir insansız hava aracı (İHA) üssü bulunan ABD’nin eylül ortasına kadar tamamen Nijer’den ayrılacağı duyuruldu.

ABD’NİN AFRİKA’DAKİ İKİNCİ EN BÜYÜK ÜSSÜ

Bir süredir ABD askeri üslerine ev sahipliği yapan Nijer, 17 Mart’ta ABD ile 12 yıl önce imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini ve ABD askerlerinin en kısa sürede ülkeden ayrılmasını istediğini açıkladı. Sahra Çölü’nün kuzey ucunda yer alan Agadez’deki Niger 201 üssü, ABD’nin Cibuti’deki daimi üssünden sonra İHA operasyonlarını yürüttüğü Afrika’daki en büyük ikinci üs konumunda bulunuyor.

İnşaatı ve finansmanı ABD tarafından sağlanan, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait olan üs, yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle 2019’dan beri hizmet veriyor. Nijer devleti tarafından 10 yıllığına kiralanan Niger 201, ABD’nin en büyük ve en maliyetli İHA üssü olarak kabul ediliyor. İnşası için 110 milyon dolar, yıllık bakımı için ise 30 milyon dolar harcayan ABD, bu üssü Sahel bölgesindeki ana istihbarat ve gözetleme merkezi olarak kullanıyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Meksika'nın Pasifik kıyısındaki güney eyaletlerinde
Sıradaki Haber Meksika’nın güneyinde kasırga alarmı! ‘Kategori 3’seviyesi