Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Ortanca çiçekleri, göz kamaştırıcı güzellikleri ile yaz aylarını renklendirir. Ev içinde saksıda ya da bahçede yetişebilen bu çiçekler, bakımları ile dikkat çekerler. Ortanca çiçeği, büyük yapraklı türüyle ülkemizde yaygın olarak bulunur. Hassas görünümlerine rağmen aslında oldukça güçlü bitkilerdir.
ORTANCA ÇİÇEĞİNİN ÇEŞİTLERİ
- Hydrangea macrophylla: Ortanca çeşitlerinden biridir ve; beyaz, mavi ve pembe renklerde çiçeklere sahiptir.
- Hydrangea sargentiana: Büyük ve kadife dokulu yaprakları olan bu çeşit, yoğun bir koku sunar.
- Hydrangea arborescens: Beyaz ve yeşil çiçekleri ile bilinen bu çeşit, kartopu ortanca olarak da adlandırılır.
ORTANCA ÇİÇEĞİNİN ANLAMI
Ortanca çiçeği, sadece güzellikleriyle değil, taşıdığı anlamlarla da özel bir çiçek olarak öne çıkar. Ortanca çiçeği, çiftler arasındaki samimiyetin, dostluğun ve anlayışın sembolü olarak bilinir. Zarafeti ve çeşitli renkleri ile öne çıkan ortanca, duygusal bağların ifadesi olarak sıkça tercih edilir.
ORTANCA ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ
- Asya'ya özgü olan ortanca, çeşitli türleri ile bu bölgede yaygın olarak bulunur.
- Ortanca çiçeğinin anavatanı Japonya’dır.
- Çoğu türü baharın ilk aylarında çiçek açar ve sonbahara kadar çiçeklerini korur.
- Beyaz, mavi, kırmızı ve pembe gibi farklı renklerde çiçeklere sahiptir.
- Ortanca çiçeğinin renk değişimi, toprağın pH değerine bağlı olarak gerçekleşir. Alüminyum sülfat veya cıva içeren sulama ile renk değişimini sağlamak mümkündür.
- Ortanca çiçeği, dekoratif olarak sıkça tercih edilen bir çiçektir.
ORTANCA YETİŞTİRMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
- Geniş alanlar: Ortanca, geniş bahçelerde ideal bir şekilde yetişir. Evde yetiştirecekseniz, ortancanın geniş kök alanları sağlayabilmesi için büyük saksılar tercih edilmelidir.
- Toprak seçimi: Ortanca çiçeği, hemen hemen her tür toprakta yetişebilir. Ancak; toprağın aşırı alkali olmamasına dikkat edilmelidir.
- Sulama: Ortanca, düzenli sulama ister. Ancak; toprak çamur kıvamında olmamalıdır. İyi drenaj sağlanmalıdır. Sıcak havalarda haftada 1-2 kez, kış aylarında ise toprak kurudukça sulama yapılmalıdır. Aynı gün ve aynı miktarda sulama önemlidir. Sabah saatlerinde sulama, bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Işık ve gölge: Ortanca, dolaylı ışık alan ya da yarı gölgede bulunan bölgelerde en iyi şekilde yetişir.
- Gübre Kullanımı: Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında genel amaçlı gübre kullanımı çiçeklenmeyi destekler.
- Soğuktan Koruma: Dış mekanda yetiştirilen ortancalar, kış aylarında soğuktan korunmak için örtü altında bulundurulmalıdır.
- Hastalıklara Karşı Dikkat: Mantar hastalıklarına karşı dikkatli olunmalı ve gerekirse uygun ilaçlar kullanılmalıdır.
ORTANCA ÇİÇEĞİ VE GÜNEŞ IŞIĞI
Ortanca çiçekleri, güneşi sever ancak doğrudan güneş ışığından kaçınırlar. Yarı gölge alanlar, balkonlar ya da dış mekanlarda doğrudan güneş almayan bölgeler, ortancaların mutlu olacağı ideal konumlardır.
ORTANCA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Ortanca çiçeğinden yeni bitkiler elde etmek oldukça basittir. Nisan- Ağustos döneminde çiçeklenmemiş 2-3 yapraklı dallar kesilip çimlendirilerek çoğaltılabilir. Köklendirme için uygun bir toprak karışımı kullanılmalı ve yeni bitkiler doğrudan güneş almayan bir yerde köklendirilmelidir.
ORTANCA ÇİÇEĞİ EKİMİ
Ortanca çiçeği, en uygun ekim zamanı olarak Nisan ve Mayıs aylarını tercih eder. Toprak seçimi konusunda özel bir gereksinimi olmayan ortanca, her tür toprakta yetişebilir. Ancak, toprağın pH değerinin aşırı alkali olmamasına dikkat edilmelidir.
ORTANCA ÇİÇEĞİNİ BUDAMA VE RENKLENDİRME
- Budama: Ortanca çiçeğinin bir sonraki yıl güzel çiçeklenmesi için budanması gerekir.
- Renklendirme: Ortanca çiçeğinin rengini değiştirmek için toprağın pH seviyesi ayarlanabilir. Alüminyum sülfat mavileştirmek, büyükbaş gübre ise pembeleştirmek için uygundur.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.