Patlıcan graten nasıl yapılır?
Patlıcan graten, lezzetli ve doyurucu bir yemektir. İşte evde patlıcan graten yapmanın basit bir tarifi
Malzemeler:
• 2 adet patlıcan
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
• Karabiber
• 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
• 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
• 2 su bardağı beşamel sos (hazır veya evde yapabilirsiniz)
• Domates sosu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1. Patlıcanları yıkayın ve uzunlamasına dilimler halinde kesin. Dilimleri tuzlu suda yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Bu, patlıcanların acısını alır.
2. Bekletme süresi sonunda patlıcan dilimlerini suyla durulayın ve kağıt havluyla kurulayın.
3. Patlıcan dilimlerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine zeytinyağı sürün ve tuz, karabiber ile tatlandırın.
4. Önceden ısıtılmış 200°C fırında patlıcanları yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Patlıcanlar altın rengini alıncaya kadar pişirin.
5. Patlıcan dilimlerini fırından çıkarın ve fırın ısısını 180°C'ye düşürün.
6. Patlıcan dilimlerinin yarısını fırın kabına dizin. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını serpin. Ardından beşamel sosun yarısını ekleyin.
7. Kalan patlıcan dilimlerini ekleyin ve üzerlerine rendelenmiş parmesan peyniri serpin. Ardından kalan beşamel sosu dökün.
8. Fırın kabını tekrar fırına yerleştirin ve yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Üzeri iyice kızarana ve peynirler eriyene kadar pişirin.
9. Dilerseniz servis yaparken üzerine biraz domates sosu gezdirebilirsiniz.
Patlıcan graten sıcak servis yapılabilir. Yanında yeşil salata veya pilav ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!