Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Perakende satışta yıllık %31 artış: Türkiye ekonomisinde olumlu sinyaller

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, 2023 yılı Temmuz ayında perakende satış hacmi ve ciroda ciddi artışlar gözlendi.

Bu haberin fotoğrafı yok

Yıllık bazda, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi %31,0 oranında artış gösterirken, cari fiyatlarla perakende ciroda ise %93,3’lük bir artış yaşandı. Aynı dönemde, gıda, içecek ve tütün satışlarında %19,1, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %41,8 ve otomotiv yakıtı satışlarında %17,0 oranında bir yükseliş gözlemlendi. Temmuz ayında aylık bazda da olumlu gelişmeler yaşandı. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi bir önceki aya göre %2,7 artış gösterdi. Ancak, gıda, içecek ve tütün satışlarında %2,4’lük bir düşüş yaşanırken, gıda dışı satışlarda %5,9 ve otomotiv yakıtı satışlarında %1,0’lık bir azalma gözlendi.

İVME SÜRÜYOR

Cari fiyatlarla aylık perakende ciro artışı da %12,0 oldu. Bu kapsamda gıda, içecek ve tütün satışları %3,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %13,5 ve otomotiv yakıtı satışları %23,9 artış gösterdi. Bu veriler, Türkiye perakende sektöründeki olumlu ivmenin sürdüğünü gösteriyor. Uzmanlar, özellikle gıda dışı satışlardaki yüksek artışın ekonomideki toparlanmanın bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.