Pirinç Pilavının Lapa Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Pirinç pilavı tek başına afiyetle tüketilebildiği gibi herhangi bir sulu yemekle de tercih edilebilir. Patates yemeği, patlıcan yemeği ya da bezelye gibi yemek çeşitlerinin yanında lezzeti dengeleyen pirinç pilavı, yoğurt ilave edilerek de tüketilebilir.

Hem çocukların hem de yetişkinlerin en sevdiği menü ise pilav, köfte ve patates olarak biliniyor. Aynı zamanda pilav ve kuru fasulyenin eşsiz uyumu da herkes tarafından kabul edilmektedir. Özellikle pilav yemeği nohut ya da tavuk ile yapıldığında yanına bir de buz gibi bir ayran ilave edildiğinde eşsiz bir lezzet sunuyor. Pilavın oranlarının iyi ayarlanması ve yapım aşamasında belli başlı noktalara dikkat edilmesi, pilavın lapa olmasını engelleyecektir. Birçok kişi bu konuda pek de başarılı olamadığı için pirinç pilavının lapa olmaması için neler yapılması gerektiğini araştırıyor. Bu püf noktaları ile artık herkesin pirinç pilavı tane tane olacak!

Pirinç Pilavının Lapa Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

PİRİNÇ PİLAVININ LAPA OLMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI

Pirinç pilavı yaparken, pilavın lapa olmaması için ilk olarak ölçünün iyi ayarlanması gerekir. Yıllardır pilav yapan annelerimiz artık bu ölçüleri göz kararı ile ayarlıyor olsa da yine de ölçüler ile ilerlemek her zaman daha garanti sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Bu noktada örnek vermek gerekirse, bir bardak pirinç için bir buçuk ya da iki su bardağı su kullanılmalıdır.

Pilav yapmadan önce pirinçlerin bir süre ılık suda bekletilmesi gerekir. Bu sayede pirinçler pişirme aşamasında kırılmaz ve daha kolay pişer. Ancak bu sürenin uzun olması, pilavın lapa olmasına neden olacaktır.

Pilav yaparken sürekli karıştırmak ve tencere kapağının açık bırakılması, pilavın yine lapa olmasına neden olacaktır. Bu işlem, pirinçlerin içerisindeki nişastanın açığa çıkmasına ve pilavın lapa olmasına sebebiyet verir. Bu nedenle karıştırma işleminin pilav piştikten sonra yapılması gerekir.

Doğru tencere seçimi de pilavın lapa olmaması için oldukça önemlidir. Pilav yaparken mutlaka kalın tabana sahip bir tencere tercih edilmelidir. İnce tabanlı tencereler, pilavın dibinin tutmasına ve lapa olmasına neden olacaktır. Aynı zamanda pilavın lapa olacağı fark edildiğinde üzerine kağıt havlu koyup, tencerenin kapağı kapatılarak lapa olması engellenebilir.

TANE TANE PİRİNÇ PİLAVI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Yukarıda sıraladığımız püf noktalarını dikkate alarak hazırlayacağınız pirinç pilavı için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1/3 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • 3 – 4 damla limon suyu

PİRİNÇ PİLAVI NASIL HAZIRLANIR?

Pirinç pilavı yapmak için ilk olarak iki su bardağı pirincin geniş bir kaba alınması gerekir. Üzerine üç su bardağı su eklenir ve üzerine bir çay kaşığı tuz ilave edilir. Pirinçler ortalama olarak otuz dakika bu şekilde bekletilir. Bu sayede daha kolay bir şekilde pişmesi sağlanır. Bekletilen pirinçler süzülür ve bol su ile yıkanarak bir kenara alınır. Bu sırada pilav tenceresine bir yemek kaşığı sıvıyağ ve arpa şehriyeler eklenir. Şehriyelerin rengi koyulaşana kadar kavurulur ve ardından süzülen pirinçler tencereye ilave edilir. Pirinçler eklendikten sonra tereyağı da karışıma ilave edilir ve tereyağı eriyene kadar orta ateşte pişirilir.

Tereyağı eridikten sonra üzerine dört su bardağı kaynamış suyu dökülür. Bu aşamada dileyenler limon damlatabilir. Bu tamamen kişiye bağlı olarak değişmektedir. Su ilavesinden sonra hafif kaynama başlayınca en kısık ateşte, kapağı kapalı bir şekilde pirinçlerin pişmesi beklenir. Kısa bir süre sonra pirinç pilavı tane tane olacak şekilde pişmiş olacaktır. Bir süre pilavın dinlenmesine müsaade edildikten sonra servis aşamasına geçilebilir.