Pirinçli aşure nasıl yapılır?
Aşure, Türk mutfağında geleneksel olarak Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü'nde pişirilen bir tatlı çeşididir. Farklı bölgelerde ve farklı kültürlerde çeşitli tariflerle yapılabilmektedir. İşte temel aşure tarifi
Malzemeler:
1 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut (gecelik suda bekletilmiş)
1 su bardağı kuru fasulye (gecelik suda bekletilmiş)
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
1 su bardağı kuru incir (doğranmış)
1 su bardağı kuru erik (doğranmış)
1 su bardağı ceviz içi (doğranmış)
1 su bardağı şeker
1,5 litre su
1 lt süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karanfil tozu
Yarım çay kaşığı yenibahar
Hazırlanışı:
Buğdayı yıkayın ve su ekleyerek haşlayın. Sonra suyu süzün ve tekrar yıkayın.
Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde su ekleyerek haşlayın. Daha sonra süzün.
Haşlanmış buğdayı büyük bir tencereye alın ve üzerine haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyin.
Pirinci yıkayın ve tencereye ekleyin.
1,5 litre suyu tencereye ekleyin ve karıştırın.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirin.
Kuru meyveleri ve cevizi ekleyin, 10 dakika daha pişirin.
Şekeri ekleyin ve karıştırın.
Sütü ekleyin ve karıştırın.
Tuz, tarçın, karanfil tozu ve yenibaharı ekleyin. Karıştırın ve 5 dakika daha pişirin.
Aşure kıvamına geldiğinde ocağı kapatın ve aşureyi servis kâselerine paylaştırın.
Aşure soğuduktan sonra üzerine dilediğiniz şekilde süslemeler yapabilirsiniz. Geleneksel olarak aşure tarçınla süslenir.
Not: Aşure pişirirken malzemelerin ölçüsünü ve çeşitliliğini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Geleneksel olarak aşurede 12 farklı malzeme bulunur, ancak bazı tariflerde daha fazla malzeme kullanılabilir.