Piroliz yağı nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Piroliz yağı kullanım alanları nelerdir?

Piroliz yağı nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Piroliz yağı kullanım alanları nelerdir?

İzmir'de Biotrend İleri Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sanayi AŞ tarafından kurulacak olan nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretim tesisi, devlet destekleriyle hayata geçirilecek. Piroliz yağı, yenilenebilir kaynaklardan elde edildiği için çevreci bir alternatif olarak değerlendiriliyor. İşte detaylar:

Devlet Desteği ile İzmir'de Piroliz Yağı Üretim Tesisi: İzmir'de gerçekleştirilecek olan piroliz yağı üretim tesisi için Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, Biotrend İleri Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sanayi AŞ tarafından hayata geçirilecek olan projeye proje bazlı devlet yardımı sağlanacak.

Yatırımın başlangıç tarihi 1 Mart 2023 olarak belirlenirken, süresi 3 yıl olarak planlandı. Ancak öngörülen sürede gerçekleştirilememesi durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.

Yatırım Detayları:

  • Planlanan sabit yatırım tutarı: 9 milyar 181 milyon 700 bin lira.
  • Nitelikli personel sayısı: 40.
  • Yatırım süresi sonunda yıllık üretim kapasitesi: 55 bin ton nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı.

Devlet Desteği ve Vergi İndirimleri: Proje, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği (azami sınırı olmaksızın 5 yıl), nitelikli personel desteği (azami 100 milyon lira) gibi desteklerden faydalanacak.

Piroliz Yağı Nedir? Nerelerde Kullanılır? Piroliz yağı, organik malzemenin yüksek sıcaklıklarda oksijensiz bir ortamda ayrıştırılması (piroliz) işlemi sonucunda elde edilen bir üründür. Fosil yakıtlara kıyasla daha çevreci bir alternatif olarak değerlendirilen piroliz yağı, atık lastiklerden, odun ve tarım atıklarından elde edilebilir. Bu enerji kaynağı, çeşitli endüstrilerde yakıt olarak kullanılabilir ve biyodizel üretimine de katkı sağlayabilir.