Prof. Dr. Şevket Özden’den sanayicilere: Binalarınızda sönüm oranı önemli

Kocaeli Ticaret Odası Meclisi bugün gerçekleşti. Meclisin konuğu olan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden deprem farkındalığı ve sanayi yapılarında deprem konulu bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Şevket Özden’den sanayicilere: Binalarınızda sönüm oranı önemli

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Ağustos ayı meclis toplantısı bugün oda binasında bulunan Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden KOTO’nun konuğu oldu.

“FARKINDALIĞIN TEMELİ ERZİNCAN DEPREMİNE DAYANIYOR”

Deprem Farkındalık tarihimiz ve Sanayi Yapılarımız konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Özden, “Bu şehir bana çok şey kattı, ben de buraya öğrendiklerimi geri vermek üzere geldim. Derpem farkındalığının temeli 1939 Erzincan depremine dayanıyor. Neden önenmliydi çünkü nüfusa oranla en büyük kaybın yaşandığı yer Erzincan depremiydi.

“KOCAELİ DEPREMİ BİR MİLATTI”

Sonra uzaklarda bir sürü deprem oldu. Bir sabah Kocaeli depremi ile güne uyandık. Bu bir milattı. ‘Binalar nasıl güçlendirir, depreme karşı neler yapmalıyız’ demeyi 1999 Kocaeli Depremi ile öğrendik. Bir başka milat ise 6 Şubat depremi.

“SADECE FOTOĞRAFIN KALİTESİ DEĞİŞİYOR”

1939 depreminden sonra birçok deprem yaşandı. Her depremde yıkılmış binalar ve çadır kentler görüyoruz. O yıldan beri görüntü aynı. Sadece fotoğrafın kalitesi değişiyor. Biz son 65 yılda aynı peşrevle aynı oyuna çıkmışız. Bunu bir şekilde değiştirmemiz lazım. Bu peşrevle bu oyun oynanmıyor. Hep aynı hataları yaşayıp yolumuza devam etmişiz” dedi.

DD2 VE DD1 KUVVETİNE UYGUN BİNALAR

Sanayi yapılarındaki deprem riskini de anlatan Özden, “Sanayi binaları yönetmeliğe göre dd2 deprem kuvvetine göre tasarlanıyor. Yönetmelik daha düşük deprem yüklerine göre sanayi binası inşa ettirse dahi bazı yatırımcılar dd1 deprem kuvvetine göre tasarlatmak istiyor artık binalarını. Dd1 ile birlikte perfornamans değerlendirmesi yüzde 5 ile 20 oranında değişiyor. Binalara sönüm oranı (enerji sönümleyici bina) katmak çok önemli. Depremin en önemli çözümlerinden biri budur. Sönüm ne kadar fazlaysa binanız o kadar az hareket eder.

“SÖZLERİME KULAK VERİN”

Deprem hepimizin ortak problemi. İnşallah İstanbul’u etkileyecek deprem meydana gelmez, gelirse de çok düşük kayıpla gelir. Yaptığımız her yatırımda, açtığımız her fabrikada binaya yaptığımız en ufak ilavenin farklı şekilde etkileneceğini unutmasın. Her müdahale inşaat mühendisi gözetiminde yapılmalı. Bu sözlerime kulak verin lütfen. Binalarınıza dokunurken bilen insanın fikrini alın, değiştirdiğiniz şey sizin hayatınızı çok büyük etkileyebilir” ifade etti.

Prof. Dr. Şevket Özden’den sanayicilere: Binalarınızda sönüm oranı önemli - Resim : 1

Kaynak: Cansu Kızılkaya