Regaip Kandili Kuran’da geçiyor mu, Regaip Kandili ayeti var mı?

İslam aleminde rahmet ve bereketin bol olduğuna inanılan "üç aylar"ın müjdecisi Regaip Kandili, bugün Müslümanlar tarafından coşkuyla kutlanıyor. Bu mübarek gün, üç ayların başlangıcı olan 12 Ocak Cuma gününe denk gelmektedir. Regaip kelimesi, sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelirken, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamında kullanılmaktadır. Bu kandil günüyle birlikte Regaip Kandili Kuran'da geçiyor mu sorusu da araştırılmaktadır.

Üç aylar içerisinde yer alan Regaip Kandili'nin, Kuran-ı Kerim'de özel bir ayetle belirtilmediği bilinmektedir. Regaip Kandili'nin mübarek olduğuna dair kaynaklarda kesin bilgilere rastlanmamıştır. Bu kandil, Osmanlı döneminden itibaren minarelerdeki kandillerin yakılarak duyurulup kutlanmasıyla anılmaya başlamıştır.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç aylar, Müslümanlar için bir arınma ve yenilenme dönemidir. Regaip Kandili de bu sürecin başlangıcını simgeler. Müslümanlara bu mübarek gecede Kur'an-ı Kerim okuması, istiğfar, dua ve zikir yapmaları önerilmektedir. İslam kaynaklarına göre, Regaip Kandili'nde yapılan duaların ve ibadetlerin özel bir sevap ve bereket taşıdığına inanılır. Bu anlamda, Müslümanlar bu kandilde manevi değerlerine daha fazla odaklanarak ibadetlerini yerine getirirler.

Regaip Kandili, Müslümanlar için bir fırsat olarak görülür; nefis muhasebesi yapma, günahlarından tövbe etme ve manevi bir arınma sürecine girişme anlamında önemlidir. Bu kutsal gecede yapılan duaların kabul edildiğine ve yapılan iyiliklerin katlanarak fazlalaştığına inanılır. Regaip Kandili, Müslümanlar için bir manevi yolculuğun başlangıcıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ