Resmi Gazete'de duyuruldu: Depremzedelere kredi desteği verilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 6 Şubat depremlerinde yapıları orta ve ağır hasara uğrayan gerçek ya da tüzel kişilere hibe ve yapım kredisi verileceği açıklanırken; geri ödemelerinin iki yıl geri ödemesiz olmasının yanı sıra on ay vadeli ve faizsiz verileceği belirtildi.

Resmi Gazete'de duyuruldu: Depremzedelere kredi desteği verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de gece saatlerinde yayımlanan karar kapsamında göre konutlar için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL ve iş yeri için de 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacağı belirtildi. Hibe yardımlarında ise nakit olarak konutta 750 bin TL, iş yeri içinse 400 bin TL olacağı açıklandı.

İKİ YIL ÖDEMESİZ OLACAK

Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami on yıl vadeli ve faizsiz olarak kullandırılacağı ve hak sahiplerinin en fazla üç bağımsız bölüm için kredi kullanabileceği bilgisine yer verildi.

GELİR DURUMUNA BAKILMAYACAK

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak. Kredi başvuruları, hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nca belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilecek.

Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen kredi miktarı bakımından incelenecek, başvurusu uygun görülen hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacak.

İPTAL EDİLMESİ DURUMUNDA NE OLACAK?

Kredi geri ödemeleri bakanlığın takibinde olacak. Kredinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, kullandırılmış kredilerin ödenmeyen kısımları genel hükümlere göre takip ve tahsil edilecek.

BİR KONUT VE İŞYERİ HİBESİ VERİLECEK

Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilecek. Hibe yardımı bakanlık tarafından; nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL olarak veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılacak.

İnşaat yapımı için verilecek nakdi ve aynî hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit hibe verilecek.

HİBE BAŞVURULARI E-DEVLET’TEN

Hibe başvuruları hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde bakanlık tarafından belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilecek. Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen hibe türü ve miktarı bakımından incelenir ve uygun görülen başvurular onaylanacak.