Rezene Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Mutfaklarda kullanılan baharatlar arasında yer alan rezene tohumu birçok yemekte tercih edildiği gibi salata ve sos yapımlarında da kullanılmaktadır. Aynı zamanda kek ve börek gibi sıklıkla yapılan hamur işlerinde de rezene tohumunu kullanımı sağlanır. Doğal ürünlere olan talebin artması ile rezene tohumunun hangi sağlık sorunlarına iyi geldiği de son zamanlarda en çok araştırılan konular arasında yer almıştır.

Rezene tohumunun keskin bir tadı vardır. Bu nedenle tohumlar genellikle ezilerek yemeklerin içlerine eklenir. Kırmızı et ve beyaz et tercihlerinde de rezene tohumu en çok kullanılan bakliyatlar arasında ilk sıralarda yer alır. Genellikle tohumları tüketilen rezene bitkisi yeşil ve beyaz renktedir. Tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri vardır.

Rezene Tohumunun Faydaları Nelerdir? - Resim : 1

REZENE TOHUMUNUN BESİN DEĞERİ

Rezene bitkisi genel olarak güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Altı adet rezene tohumu ortalama olarak 20 kalori içermektedir. Rezenenin hem kendisinde hem de tohumunda önemli bir mineral olan manganez bol miktarda yer alır. Manganezin yanı sıra bu doğal şifa kaynağı olan bitkide potasyum, magnezyum ve kalsiyum da bulunur. Bunlar özellikle kişilerin kemik gelişimi ve kemik sağlıklarının korunması için büyük bir öneme sahiptir. Rezene bitkisinde ve bu bitkinin tohumlarında polifenol antioksidanları rosmarinik asit, klorojenik asit, kersetin ve apigenin başta olmak üzere seksen yediden fazla uçucu bileşikte yer alır.

REZENE TOHUMUNUN FAYDALARI

Rezene tohumu genel olarak başlıca mide hastalıkları arasında yer alan gastrit, ülser ve reflü gibi sorunların tedavisinde kullanılır. Bu bitki mide asidinin dengelenmesini ve bağırsaklardaki kötü parazitlerin atılmasını hızlandırır. Hazımsızlık ve mide yanması gibi şikayetlerinde ortadan kalkmasını sağlayan rezene tohumunun bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Mide kramplarına iyi gelir. Özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları nedeni ile ortaya çıkan mide krampları rezene tohumu ile giderilebilir.
  • Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar.
  • Cilt için de olumlu etkilere sahip olan rezene tohumları, cilt maskesi yapımında kullanılabilir. Bu sayede ciltteki sivilce sorunlarının önüne geçilebilir.
  • Rezene tohumundan yapılan maskeler yağlı ve kuru ciltlerdeki yağ oranını dengeler.
  • Rezene tohumu kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar. Bu özelliği ile rezene tohumu diyet listelerinde de sıklıkla yer alır ve zayıflama sürecine olumlu yönde katkı sağlar.
  • Sodyum ve C vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahip olan rezene tohumları aç karnına tüketildiği zaman kişiye enerji verir.

REZENE TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Rezene tohumları yemeklerde ve sos yapımlarında kullanıldığı gibi çay formuna getirilerek de tüketilebilir. Oldukça yaygın bir diğer kullanımı ise rezene tohumlarının çiğnenerek tüketilmesidir. Bu şekilde tüketimin sağlanması özellikle solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.

Rezene tohumu ezilerek farklı bitki tohumları ile karıştırılarak da kullanılabilir. Aynı zamanda mutfaklarda sıklıkla kullanımı sağlanan susam yerine de rezene tohumu kullanımı tercih edilebilir. Cilt bakımları için ise yine rezene tohumu ezilerek maske haline getirilerek kullanılabilir.

REZENE TOHUMU KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

Rezene tohumu bilindiği üzere en çok çay formunda tüketilmektedir. İnsan sağlığı açısından birçok fayda sağlayan bu bitkinin tohumlarının tüketilirken bazı unsurların göz önüne alınması gerekir. Özellikle hamile kadınların gebelik süresi boyunca rezene çayı tüketmemeye özen göstermesi gerekir. Nitekim rezene tohumu düşük riskini arttırma özelliğine sahiptir. Normal sağlık değerlerine sahip olan kişilerinde günde iki fincandan daha fazla rezene çayı tüketmesi önerilmemektedir.

Tüm bunların yanı sıra kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler ile alerjik bünyelere sahip olanların da rezene tohumu kullanımından önce mutlaka doktorlarına danışması gerekir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız