Risotto nasıl yapılır: Mantarlı risotto tarifi
Risotto, İtalyan mutfağına özgü, kremamsı ve yoğun bir yapıya sahip pirinç yemeğidir. Risotto, özellikle Arborio, Carnaroli veya Vialone Nano gibi yüksek nişasta içeriğine sahip özel bir pirinç türü kullanılarak yapılır. Bu pirinç türleri, pişerken nişasta salgılayarak risottoyu kremamsı bir kıvama ve zengin bir dokuya kavuşturur.

Risotto, peynir, taze otlar, deniz ürünleri, mantar, tavuk gibi çeşitli malzemelerle hazırlanabilir. Her türlü lezzet ve aroma ile kolayca uyum sağlayan bir yemektir. İtalyan mutfağının en sevilen ve özgün lezzetlerinden biri olan risotto, dünya genelinde popüler bir yemek haline gelmiştir
İşte mantarlı risotto tarifinin anlaşılır bir şekilde açıklaması:
Malzemeler:
- 1 adet orta boy soğan
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı (50 ml)
- 200 gram risotto pirinci (Carnaroli, Arborio veya Vialone Nano türlerinden biri)
- 1 litre tavuk suyu (arzuya göre et, balık veya sebze suyu da kullanılabilir)
- 1/4 su bardağı beyaz şarap (50-60 g)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (40-50 g)
- 50 gram rendelenmiş parmesan peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 dal taze kekik (isteğe bağlı)
Yapılış:
- Soğanı ince ve eşit boyutlarda küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve kısık ateşte ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyip renk almayana kadar pişirin.
- Soğanlar yumuşayıp şeffaflaşınca üzerine pirinci ekleyin. Pirinci sürekli karıştırarak taneler iyice ısınıncaya kadar kavurun.
- Pirinçler ısındığında beyaz şarabı ekleyin. Şarap hızla buharlaşıp geriye az miktarda sıvı kalacak. Pirinçleri sıvıyı çekene kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Başka bir tencerede ısıttığınız tavuk suyundan bir kepçe alarak pirince ekleyin. Her seferinde birer kepçe olmak üzere suyu azar azar ekleyerek pirinçleri çekinceye kadar karıştırarak pişirin.
- Tavuk suyu ekledikçe pirinçler nişastasını salacak ve risotto yoğunlaşmaya başlayacak. Pirinçlerin çektiği suyu sık sık kontrol edin ve çekinceye kadar tavuk suyu eklemeye devam edin.
- Yaklaşık 3 kepçe tavuk suyu ekledikten sonra pirinçler yoğunlaşacak ve ağdalı bir kıvam alacaktır. Bu aşamada sürekli karıştırarak ve suyu yedirerek pişirmeye devam edin.
- Pirinçler doğru kıvama geldiğinde spatula ile tencerenin bir ucundan diğer ucuna hızlıca çektiğinizde tavanın dibini görebilmelisiniz. Bu, doğru kıvamı yakaladığınız anlamına gelir.
- Son olarak tereyağını ve rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin. Tüm malzemelerin iyice bütünleşmesi için karıştırın veya tencereyi ileri geri hızlıca hareket ettirerek karıştırın.
- Sıcak olarak servis tabağına alıp hafifçe yaydırın. Üzerine isteğe bağlı olarak taze kekik serpiştirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.