Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı’nda tüketilecek etlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu

Kavurma ve sakatat üretiminin arttığı Kurban bayramı ziyaretlerinde et bilinçsiz şekilde tüketilebiliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bu konu ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Koca, Uzman Diyetisyen Hümeyra Arslan’ın bilgiler verdiği videoyu paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı’nda tüketilecek etlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu

UYARDI

Söz konusu videoda, Uzman Diyetisyen Hümeyra Arslan, ölçülü tüketime dikkat çekti. Sağlık konusunda risk oluşturacak şekilde et tüketimi yapılmaması konusunda uyaran uzman isim, Kurban Bayramı’nda artan sağlık sorunlarına da değindi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, videoyu yayınlayarak bir paylaşım yaptı.

İşte dikkat edilmesi gerekenler:

- Kültürel gelenekler çoğunlukla kurban etlerini hemen kavurma olarak tüketmeyi gerektirse de, yeni kesilmiş etin pişirilmesi ve sindirilmesi zor olabilir. Dinlenmeden hemen tüketilen et, şişkinlik ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

- Kurbanlık eti, kesildikten sonra bir gün boyunca dinlendirmek sağlık için daha yararlı olacaktır.

- Etin porsiyonunu doğru ayarlayıp yanında sebze, salata, yoğurt ve tam taneli gıdalarla tüketmek, dengeli bir beslenme sağlar.

- Özellikle yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin, haftada en fazla iki gün kırmızı et tüketmeleri ve sakatatları diyetlerinden çıkarmaları önerilir.

- Etin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi için haşlama, fırında pişirme veya ızgara tercih edilmeli, kızartma ve doğrudan ateş üzerinde pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır.

- Kavurma işlemi sırasında kuyruk yağı veya tereyağı kullanmak yerine, etin kendi yağı ve suyunu kullanarak pişirmek daha sağlıklıdır.

DAHA SAĞLIKLI ET İÇİN

Bakan Koca ise bayramda tüketilen taze kesim etlerin sağlık için doğru bir şekilde hazırlanması ve pişirilmesinin önemine dikkat çekti. Koca, etlerin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sakıncalarını vurguladı. Bakan Koca, etin, kesildikten sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu süreçte etin daha yumuşak hale geleceğini ve pişirildiğinde daha sağlıklı olacağını söyledi.

Kaynak: Cansu Albayrak Kızılkaya