Sağlıkta Sevk Zinciri Sistemi gelmelidir

Bir kaç hafta önce sosyal medya hesabımdan yazdığım konu hakkında çok sayıda mesaj geldiği için bu konuyu köşe yazıma taşımak istedim.

Değerli dostlar;

Kamu Sağlık kurumlarında hizmet almak isteyen vatandaşların en çok şikayet ettiği konu randevu bulamadıkları ve erken randevu oluşturamadıkları hususunda maalesef.

İkinci bir konu ise Hekim seçme hakları olduğu halde istedikleri hekime ulaşamadıkları konusunda.

Peki her hekime her isteyen ulaşmalı mı?

Mesela çok iyi bir Beyin Cerrahisi Profesörüne başım ağrıyor diyen hasta muayene için randevu almalı mı?

Çok iyi bir Kulak Burun Boğaz Profesörüne burnum akıyor en iyi KBB doktoru oymuş diye randevu almak için her yol denenmeli mi?

Tabiki sorulabilecek çok farklı sorular var. Ama esas soruları Sağlık hizmeti sunumu noktasında karşılaştıklarımız olmalı.

Gerçekten ülkemizde;

-Sağlık hizmetine geç mi ulaşılıyor?

-Bunun ortalama süresi ne olmalı?

-Randevu süreleri dünya da ve gelişmiş ülkelerde nerede?

Bu sorular ile ilgili tabiki Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları var ve bu istatistiksel veriler değerlendirilerek üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Fakat şu bilinmeli ki dünya ortalamalarına göre çok iyi bir yerde olsak bile talep ve istekler bitmiyor, bitmeside mümkün değil.

Yurt dışında bulunmuş, orada çalışmalar yapmış, alanı ile ilgili eğitim almış bunun yanında gözlemler yapmış Akademisyen hocalarımız ile görüştüğümüz de şu kanaat yaygın bir şekilde anlam buluyor.

ÜLKEMİZDE SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUMUNDA ÇOK İYİ YERDEYİZ.

Peki sorun nerede?

Sorun yok dersek büyük haksızlık yapmış oluruz.

Fakat sağlık hizmetlerine talebin arttığını kabul etmemiz gerekiyor.

Bunun yanında gerçekleri göz ardı etmeden sağlık politikaları konusunda bazı tedbirleri almamız gerektiğini görmemiz gerekiyor.

Sağlık Sisteminde herkesin tartıştığı bir konu var ki Performans sistemi?

Artılarının yanında eksileri çok fazla olan bu sistem; eğitilmiş, kendini geliştirmiş, tecrübe ve donanım kazanmış hekim, sağlık profesyonelleri ve kamu kuruluşlarını zor durumda bıraktığı gerçeği.

Yine büyük tecrübe ve donanım gerektiren bazı hastalıkların ve cerrahi işlemlerin ehli olan kuruluşlara ulaşamadığı veya o tecrübeli hekimler ile buluşamadığı gerçeği.

Evet sağlık hizmetinin sunumunda ülkemiz çok donanımlı, bilgili, tecrübeli ve becerikli.

Ama gelecek için tedbirler almamızın da tam zamanı.

Bu konuda Kocaeli'miz çok şanslı.

Birincisi hem Kocaeli Şehir Hastanesi'nin donanım ve fiziki yeterliliği ile zamanla kazanacağı tecrübesi.

İkincisi Kocaeli Üniversitesi gibi güçlü bir kurumun kentimizde her geçen gün daha da büyümesi.

Esas Sağlık Sistemi için büyük şans ne peki?

Kentimizin hatta üniversitemizin çok kıymetli mensubu kıymetli Prof Dr Saadettin HÜLAGÜ hocamız ile değerli Prof Dr Muhip KANGO hocamız Yüce Meclisimiz de bu konuları yani Sağlık Hizmetlerinin sunumunu konuşabilecek en değerli makamdalar.

Tecrübeleri, donanımları ve birikimleri geleceği aydınlatacak yetkinlikteler şüphesiz. Bundan yana çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

Eğer yapmak isterlerse sağlıkta devrim olacak projelere imza atabilirler. Çünkü sahadan konunun tam içinden gelen değerli hekimler her ikisi.

Burda bazı somut konularada değinmek gerekir diye düşünüyorum.

Bunlardan bir tanesi şu ki naçizane;

Kamu Sağlık Kuruluşlarında ki hizmet sunumunda SEVK ZİNCİRİ sisteminin önemli sorun ve talepleri çözeceğini düşünüyorum.

Aile Sağlığı Merkezleri ve Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında tanı ve tedaviler ile çözüme kavuşabilecek hasta ve hastalıkların 3. Basamak Sağlık Kuruluşuna başvuru yapması sistematik olarak aksamaların yaşanmasına ve memnuniyetlerin azalmasına neden olduğunu gözlemliyorum.

Üçüncü Basamak veya Üniversitede değerli hocalarımız cerrahi işlemler yapmak yerine daha basit ve kolay teşhis edilebilecek hastalıkları muayene edip performans sisteminden yaralanmak durumunda kalırken enerji ve motivasyonunu verimsiz bir şekilde heba ettiğini gözlemliyoruz.

Geleceğimiz çok kıymetli ve istatistikler diyor ki hasta ve yaşlı nüfus her geçen gün artıyor.

Sağlık Sisteminde geleceğe güçlü bir program ve projeler sunmamız gerekiyor.

Bunun için hep birlikte çalışmamız gerekiyor.

Sağlık Bakanlığımıza atanan kıymetli Prof Dr Kemal MEMİŞOĞLU hocamızın SEVK ZİNCİRİ sistemi hakkında gerekli araştırmaları yaparak ciddi bir altyapıyı oluşturması hususunda yeni adımlar atmasını temenni ediyorum.

Sağlıcakla kalmak ümidi ile herkese saygılarımı sunuyorum.