Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı...

Altın fiyatlarında görülen yükselişle sahte altın üretimi de arttı. Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, “Altının ucuzu olmaz” diyerek uyarılarda bulundu.

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı...

Son dönemde küresel gelişmelerin de etkisiyle rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları, iç piyasada merdiven altı altın üretim yapan sahtecileri hareketlendirdi. Son zamanlarda artan sahte altın vakaları, emniyet birimlerini ve yerel yönetimleri alarma geçirdi. Birçok ilde yaşanan olaylarda, dolandırıcılar sahte altınları genellikle düşük fiyatlarla satarak masum insanları kandırmaya çalışıyor.

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı... - Resim : 1

“YABANCI MÜŞTERİYİ SORGULAYIN”

Sahte altın diye bir kavramın olmadığını ifade eden Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, “Sahte diye bir şey yok. Ya altındır ya değildir. Bu altın kaplama adı altında altın bir görünümü de verir. Özellikle bu konuda mağdur olan meslektaşlarımızı hep uyarıyoruz. Devamlı gelen müşteriniz olursa tabii ki rahatlıkla alırsınız ama yabancı bir müşteri gördüğünüzde biraz sorgulayın. Nereden aldınız? Nasıl aldınız? Kimsiniz? Nesiniz? Bunları sormak lazım. Bununla alakalı gerekirse belgesini almak lazım. Zaten sormaya başladığınızda kötü niyetli olan kendini belli eder. Kocaeli emniyetimiz bu konuda çok iyi çalışıyor. Sonuç olarak yine tüketiciye vatandaşa yansıyor. Yani biz her zaman şunu söylüyoruz. Bilmediğimiz tanımadığımız bir kişinin verdiği ürünü en azından dinlemek ya da makas atmak lazım.

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı... - Resim : 2

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç

“ALTININ UCUZU OLMAZ”

En büyük sıkıntıların internet üzerinden alınan altınlarda olduğunu ifade eden Koç, internetten ürünlerin satılması kadar tehlikeli bir şey yok. İnternetten alınan altınlar düşük ayarlı oluyor. Düğünlerde takılınca da piyasaya giriyor. Herkes kendi ailesinin kendi bildiği ailesinin kuyumcunun dışından alışveriş yapmasın. Altının ucuzu olmaz. Ucuz olursa altın olmaz, olursa altın değildir, sahtedir. Bununla alakalı geçmişte Kocaeli'de yaşanan çok büyük büyük avantajlı altın sattığını söyleyen sonra vatandaşı sıkıntılı hale düşüren kuyumcular oldu. Ve sonra sıkıntılı hale düştüm. Sektöre de büyük darbe vurarak çekildiğini gördük. Bunu unutmamak lazım” şeklinde konuştu.

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı... - Resim : 3

“BİZ KARŞILAŞSAK BİLE MÜŞTERİYE ULAŞTIRMAYIZ”

Kuyumculuk sektöründe 25 yılı geride bırakan Safir Gold işletmecisi Muharrem Boztürk, sahte altınlar ile ilgili yaptığı uyarıda, “Sahte altında tok ses alamıyoruz. Biz sahte altını dışarı satmadığımız sürece sıkıntı yok. Satılması durumunda sorun kuyumcuda olur. Kuyumcunun fark etmesi lazım. Bizim kesinlikle ve ve kesinlikle sahte altını müşteriye verme şansımız yok zaten. Çünkü bu konu bizim için kırmızı çizgi. Kocaeli'deki bir kuyumcular adına bu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bizler kuyumcu olarak her sabah geldiğimizde mesleğini yapan dolandırıcılarla zaten birebir muhatabız. Ama bu konuda Kocaeli emniyetimize teşekkür ediyoruz. Bu konuda çok iyiler. Bizim de kuyumcular arasında bir WhatsApp grubumuz var. Şüpheli durumları birbirimize iletiyoruz. Ama burada yine söylüyorum, müşterimizin gönlü çok rahat olabilir. Biz bunlarla karşılaşsak bile bizim dükkanlarımızdan bunların müşteriye ulaşması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı... - Resim : 4

Safir Gold işletmecisi Muharrem Boztürk

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı... - Resim : 5

Sahte altın alarmı! Talep artınca sahtesi de arttı... - Resim : 6