Sahte Barbara anması neden yapılmadı? 'Kaymakam unutmuş'

Hristiyan alemi için oldukça önemi olan ve her yıl İzmit’te gerçekleşen Santa Barbara anması bu sene gerçekleşmedi. Anma töreninin gerçekleşmemesinde İzmit Kaymakamını suçlayan Numan Gülşah, Kaymakam Tuhaf biri diyerek konu ile ilgili şikayetleri yapacaklarını ifade etti.

Sahte Barbara anması neden yapılmadı? 'Kaymakam unutmuş'

Roma İmparatorluğu’na başkentlik yapan İzmit’te Hristiyanlığı seçtiği için babası tarafından öldürüldüğüne inanılan Santa Barbara, çeşitli rivayetlerle anılıyor. Asırlar önce İzmit’te (Nikomedya) doğduğu ve burada yaşadığı rivayet edilen Barbara, efsaneye göre zengin bir paganın kızıydı ve gizlice Hristiyan olduğu için babası tarafından kafası kesilerek öldürüldü. Babasının üstüne yıldırım düşerek ölmesiyle bunun bir işaret olduğunu düşünen halk, Barbara’ya "Santa" (Azize) adını verdi. Santa Barbara, her yıl 4 Aralık’ta Kocaeli’nin İzmit ilçesinde ölmeden önce hapis tutulduğuna inanılan tarihi surlar altındaki mahzende anılıyordu.

“CUMHURBAŞKANLIĞINA KADAR GÖTÜRECEĞİM”

Pandemiye kadar her yıl Fener Rum Patriği Bartholomeos İzmit’e gelerek geniş katılımlı anma töreni düzenlerdi. Ancak bu yıl Hristiyanlar için oldukça önemli olan anma töreni gerçekleşemedi. Anma töreninin gerçekleşmeme sebebi ise İzmit Kaymakamlığın anma töreni için yapılan başvuruya cevap vermemesi olarak iddia edildi. Etkinliğin yapılamaması konusunda İzmit Kaymakamını suçlayan Çevre ve Kültür Değerleri Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Numan Gülşah, “kaymakamın bu yaptığını Valiye, Bakanlığa hatta Cumhurbaşkanlığına kadar götüreceğim” dedi.

“YETENEKSİZ YÖNETİCİLER”

Etkinliğin bu sene yapılamamasının sebebini ‘Yeteneksiz ve liyakatsız’ yöneticilere bağlayan Numan Gülşah, “24 sene boyunca tek başıma ben dilekçe verirdim ve bu törenleri yapardık. Dilekçede de 4 Aralık Dünya Madenciler günü ve aynı zamanda Santa Barbara’nın ölüm yıldönümü olduğu için bilgilendirme yapardım. Bu bir bilgilendirme dilekçesi olurdu. Bu sene süreci Santa Barbara Vakfı Üstlendi. Bu sene Numan Gülşah aradan çekildi olarak yorumlayıp izni Patrikhane istesin dediler. İzni de 4 Aralık tarihine kadar 3 ay öncesinden istediler.

“KAYMAKAM İZİN VERMEYİ UNUTMUŞ”

İzin istenmesine rağmen 4 Aralık gününe kadar Kaymakamlıktan cevap gelmedi. Gittim bu konuyu Kaymakam ile görüştüm. Bu konunun çok önemli olduğunu ilettim. Yıllardır Numan Gülşah’ın tek başına yaptığı işi patrikhaneden istediler. Şimdi adam bunu unutmuş. Kaymakam izin vermeyi unutmuş. Konu ile ilgili cevap verilmiyor ama etkinlik günü Emniyet Müdürlüğünden beni arayıp misafirlerin ne zaman geleceğini soruyorlar. Emniyet müdürüne ‘git kaymakamına söyle’ dedim. Çok ayıp etmişler. Bundan sonra kaymakamın bu yaptığını Valiye, Bakanlığa hatta Cumhurbaşkanlığına kadar götüreceğim. Vazgeçmiş değiliz.

“KAYMAKAM TUHAF BİRİ”

Sümela'ya giden turlarda Santa Barbara’dan da geçmesi için proje yürütüyoruz. Artık izin falan almayacağız. Patrikhane Türkiye Cumhuriyetine ait bir kurumdur. Dünya çapında Türkiye’yi üst düzeyde temsil eden bir kurumdur. 10 bin tane Numan Gülşah 1 Patrikhanenin gücüne erişemez. Kaymakam tuhaf biri. Cevap vermedi unutulmuştur dedi.

“DEVLETİM ADINA ÜZÜCÜ”

Bütün dünya 4 Aralık’ı Dünya Madenciler Günü olarak kutluyor. Bunun merkezi Türkiye’de. Santa Barbara ismi İzmit'in ve dünyanın markası Böyle tuhaf tuhaf devlet yöneticileri var. Bir devletin ciddiyetine yakışan durum izin vermiyorlarsa da neden vermediklerini açıklamak. Bize orada bir Filistin olayları var falan dedi. Filistin’den dolayı yaptı gibi geliyor. Filistin’den bana ne dedim. Devletim adına çok üzücü” dedi.

Sahte Barbara anması neden yapılmadı? 'Kaymakam unutmuş' - Resim : 1

Sahte Barbara anması neden yapılmadı? 'Kaymakam unutmuş' - Resim : 2

Kaynak: HABER MERKEZİ