Salatalık Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yüksek su oranı, insanın içini ferahlatan tadı ve vücudun temizlenmesine yardımcı olan salatalık, herkesin severek tükettiği bir besin ögesidir. Kabakgiller familyasının bir üyesi olan salatalığın ana vatanı Kuzey Hindistan’dır. Ülkemizde de birçok bölgede salatalık yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Özellikle büyükşehirlerde yaşayan kişiler, tükettikleri besinlerin organik olması adına yetiştiriciliğe merak salmıştır. Küçük bir bahçenin olması ya da saksı kullanımı ile yetiştirilecek besin ögeleri, büyükşehirlerdeki kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Salatalık, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Birçok farklı sektörde de kullanımı sağlanan salatalık cilt ve saç sağlığı için de büyük yararlara sahiptir. Krem, sabun ve farklı birçok kişisel bakım ürününde yer alan bu besin, kabuklarını cilde temas ettirilmesi ile de fayda sağlamaktadır.

Salatalık Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

SALATALIK İÇİN DOĞRU EKİM ZAMANI

Detoks için de sık sık kullanılan salatalık, kahvaltılarda, salatalar ve özellikle sandviçlerin içerisinde eşsiz bir lezzete sahip olunmasını sağlar. Salatalık yetiştirmek isteyenler, bu besin için en doğru ekim zamanının hangisi olduğunu merak ediyor. Salatalık hem tohumdan hem de fideden yetiştirilebilir. Salatalığın içerisinde yer alan çekirdekler, salatalığın çoğaltılması için kullanılır.

Salatalık tohumlarının ekimi için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Ancak bu durum yaşanan lokasyona göre sonbahar ve yaz ayları olarak da değişiklik gösterebilir. Genel olarak bakıldığında ise tohumdan salatalık yetiştirmek için tercih edilmesi gereken ay ekimdir.

SALATALIK TOHUMUNUN ÇİMLENME SÜRECİ

Salatalık tohumları saksılara ekilecek ise öncesinde üç gün boyunca tohumların çimlenme sürecinin arttırılması gerekir. Bunun için tohumların nemli bir bezin arasında ya da suyun içerisinde bekletilmesi gerekir. Bahçede ya da saksıda yetiştirilecek olan tohumlar, üç günlük sürenin ardından toprağa aktarılabilir.

SALATALIK TOHUMU NASIL EKİLİR?

Salatalık tohumu ekmeden önce saksılara yükseltici destek çubuklarının yerleştirilmesi gerekir. Nitekim salatalık, sürünerek büyüyen bir meyvedir. Yükselticiler toprağa sabitlendikten sonra tohumların ekimine başlanmalıdır. Tohumlar çok derine olmayacak şekilde toprağa yerleştirilmeli ve her saksıda en fazla on adet tohum olmalıdır. Salatalık tohumlarının üzerine hafifçe toprak eklendikten sonra toprağa çok fazla baskı uygulamamaya özen gösterilmelidir.

Tohumların ekilmesinden sonra sprey yardımı ile can suyu verilmelidir. Saksıların konumlandırılması sırasında ise alanın bol güneş ışığı almasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda saksıların yerlerinin değiştirilmemesi gerekmektedir. Salatalıkların günde en az sekiz saat güneş ışığı görmesi gerekir. Sulama işleminin ise hafif tazyikli su ile yapılması gerekir.

SALATALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Salatalık yetiştiriciliğinde saksıların yerinin değiştirilmemesi ve saksıların drenaj boşluklarına sahip olması gerekir. Öte yandan salatalıklar büyümeye başladığında, meyvelerin birbirini ezmemesine dikkat edilmelidir. Fazla büyüyen salatalıklar, dikkatli bir şekilde sökülerek daha geniş bir saksıya alınabilir. Saksıda yetiştiricilik yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise 30 cm genişlikteki bir saksıda 2 adet salatalık fidesinin olması gerektiğidir.

Salatalıklar büyümeye başladığında her gün sulama işleminin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Bu işlemin her gün aynı saatte yapılması ise verimin artmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda toprağın hafta bir kez olacak şekilde üst kısmından gübre takviyesi yapılması da gerekir. Bu da salatalıkların kısa süre gelişmesini ve oldukça lezzetli bir tada sahip olmasını sağlayacaktır. Tüm bu unsurlara dikkat ederek ve doğru zamanda tohum ekimi yaparak, siz de kendi evinizde organik salatalıklar yetiştirebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız