Sanayiciler yol istiyor!

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katıldığı Ekim ayı meclis toplantısında D-130 karayolunun yetersiz kaldığını belirterek alternatif çözümler talep etti

Sanayiciler yol istiyor!

Kocaeli Sanayi Odası Ekim ayı meclis toplantısı bugün KSO içerisinde bulunan toplantı odasında gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın da konuk katılımcı olarak katıldığı meclise Hasan Tahsin Tuğrul başkanlık yaptı. 8 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı meclis toplantısında Körfez-Kartepe metro hattı gündem oldu.

“KREDİYE ERİŞİM AÇISINDAN OLUMLU GELİŞME YAŞANDI”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık faaliyet raporu sunumunda, “Eylül ayında; İhracatımız 22 milyar 670 milyon dolar, Eylül ayları içerisinde en yüksek değer ancak ihracat artış hızının yavaşladığını görüyoruz. Bu yavaşlamada en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki yavaşlama ile döviz kurlarının ihracatı destekler seviyede olmamasının etkileri. İhracatçıların krediye erişimi açısından olumlu bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

“DIŞ TİCARET AÇIĞINDA GERİLEME YAŞANDI”

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Eylül ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 149 milyon dolar, ithalat 6 milyar 699 milyon dolar. Dış ticaret açığı 7,1 milyar dolar. Eylül ayında da dış ticaret açığındaki gerileme, cari açığa yansıyacaktır. Turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık cari açıkta gerileme görebiliriz. Eylül ayı kapasite kullanım oranına baktığımızda Türkiye yüzde 77,3’ken Kocaeli yüzde 71,0 olarak verilendi.

İSTİHDAM ORANINDAKİ AZALMAYA DEĞİNDİ

2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 2028'de; kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi, büyümenin ortalama yüzde 5 olması, ihracatın 375,4 milyar dolara, ithalatın ise 481,4 milyar dolara ulaşması ve enflasyonun yüzde 4,7'ye düşürülmesi hedefleniyor. Türkiye'nin 2022 yılında dünya mal ihracatından aldığı yüzde 1'lik payın, dönem sonunda yüzde 1,3'e yükselmesi bekleniyor.

“DIŞ İHRACATIN YÜZDE 17,6’SI KOCAELİ’DEN”

Bildiğiniz üzere; Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı ilimizden gerçekleşiyor. Kocaeli Gümrüklerinden alınan verilere göre 2022 yılında ilimizden; 37,7 milyar dolar ihracat, ilimizin Türkiye ihracatındaki payı % 14,8, Kocaeli’nin kişi başı ihracatı 18.155 dolar, Türkiye kişi başı ihracatı ise 2.980 dolar. 71,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirilmiştir.

“BELEDİYEMİZ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN UZANTISI GİBİ ÇALIŞIYOR”

Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe gelirlerinden yüzde 6 oranında pay alıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. Birçok büyük kavşak, yol yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak ve kalanı da Belediyeniz tarafından karşılanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir uzantısı gibi çalışıyor. Aslında; firmaların Kurumlar Vergilerini bulundukları ilde ödemeleri konusunda kanuni altyapı mevcut. Bu sebeple vergilerin üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz.

KOCAELİ’DEKİ ULAŞIM SIKINTISINA DEĞİNDİ

Üyelerimizin çoğunluğundan bölgemizdeki yolların yeniden düzenlenmesi ile ilgili talepler alıyoruz. D-130 karayolu artık bize yetmiyor. Alternatifsiz bir yol. Körfezimizde deniz ulaşımın ayrıcalık gerekiyor. Güney Otoyolu Projesinin güncel durumu konusunda sizlerden bilgi talep ediyoruz. Bu konuda ilimiz Körfez etrafına konuşlanmış olmasına rağmen, deniz taşımacılığı ile toplu ulaşımı, yeteri kadar efektif kullanamadığımızı düşünüyoruz.

DENİZ ULAŞIMI TALEBİ

Karamürsel-Hereke, Değirmendere-Körfez ve Gölcük-Derince arası, hızlı taşıma ile denizyolu ulaşımı çok daha efektif hale gelebilir. Kısa vadede ise; İzmit içerisindeki trafiği çözmek için Değirmendere – Körfez yarış pisti arasında, Harem-Sirkeci arası yapılan arabalı vapur seferlerinin benzerini öneriyoruz. Ayrıca, Odamızın bulunduğu fuar alanında bir dönüşüm yapılıyor. Odamız için de bu dönüşüm sürerken fuar alanına giriş-çıkış planlanmasını talep ediyoruz. En son olarak; Körfez Dip Çamuru Temizliği Projesi konusunda da bizleri bilgilendirmenizi talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ