Sancaklı’nın meydan okuması ve siyasi yansımaları

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’yı biraz tanıdıysam, bence Kocaeli’de MHP’ye bir belediye verilmesi konusunda büyük ölçüde bir aşama kaydedildi.

Çünkü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, otoriter bir lider. Teşkilatta kavgayı, çatlak sesi sevmez. Direkt aksiyon alır.

Hata yapanı gerekiyorsa bıçak gibi keser.

Hal böyleyken, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, “MHP’ye bir belediye verilmezse Kocaeli’ye gelip çalışmam” demesi, öyle sıradan bir cümle değil.

Açıkçası ben, Sancaklı’nın özellikle MHP’ye verilecek bir belediye konusunda çok ciddi bir aşama alındığını ve bu bilginin rahatlığıyla bu kadar üst perdeden konuştuğunu düşünüyorum.

Tabi bu açıklamanın, MHP siyasetinde çok ciddi bir ‘siyasi hata’ olduğunu da ifade etmem gerekiyor. MHP’de böyle çıkışlar sevilmez. Çünkü bu haliyle Sancaklı’nın açıklaması, genel merkeze de bir meydan okuma olarak nitelendirilebilir.

Peki siyaseten bu açıklamanın yansıması ne oldu?

Biraz onları sizin için özetleyeyim…

HANGİ İLÇEDE İDDİA VAR?

Bazı AK Partililer, Saffet Sancaklı’nın çıkışına ciddi şekilde tepkili.

Öncelikle şunu diyorlar:

Türkiye genelinde AK Parti’nin aday çıkarmadığı takdirde MHP’nin belediye kazanacağı yerler var. Öncelik oralara verilir. Verilmelidir de.

MHP teşkilatlarının kendisine şunu sorması gerek…

Tek başına seçime girdiğiniz takdirde iddialı olduğunuz ilçe ya da ilçeler var mı?

Hatta bir adım öteye gidip, Saffet Sancaklı’yı Kocaeli’yi oldukça boş bırakmakla dahi suçlayanlar da var.

Seçim dönemleri dışında kentle ilgili hangi aksiyonu aldığını, hangi çalışmaya katıldığını sorguluyorlar Sancaklı’nın.

ILIMLI TEPKİLER, GÖNÜL KIRGINLIĞI

Bir kısım AK Partililer de olayı gayet makul karşılıyor.

MHP’nin Cumhur İttifakına verdiği destek nedeniyle Kocaeli’de bir belediyede kendi adaylarının çıkmasının doğru olduğunu düşünüyor.

Ancak Saffet Sancaklı’nın bugünkü açıklamasına destek veren yok.

Çünkü açıklamanın sertlik dozajı yüksek. Bu da AK Partilileri rahatsız ediyor.

Şunu söylüyorlar: Devlet bey, AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu üslupla mı yaklaşıyor? Bu meydan okumanın, en büyük zararı başta Saffet Sancaklı’ya, sonra da MHP’ye vereceğini düşünüyorlar.

DAHA ÖNCE DE SÖYLÜYORDU

MHP’liler de Saffet Sancaklı’nın açıklaması karşısında üç ayrı görüş var. Bunları da aktarmak istiyorum.

Bazı MHP’liler diyor ki; AK Parti bizi yerel ittifakta yok saymamalı. Bu nedenle açıklamanın şiddeti doğal. Bize bir başkan yardımcılığı dahi verilmedi. Artık AK Parti, bizi yok saymayı bırakmalı.

AK Parti’ye yönelik, “Yok saymak” suçlamasını kesinlikle doğru bulmuyorum.

Belediye başkan yardımcılığı serzenişlerinde haklı olsalar da, bugün MHP’lilerin talepleri de belediyeler tarafından yerine getiriliyor. Öneriler dikkate alınıyor. Meseleye sadece, ‘makamsal’ yaklaşmamak lazım.

DUYUMU ALDI – ÖN ALIYOR

Yazının ilk başında ifade ettiğim gibi; konuştuğum MHP’lilerin bir bölümü, MHP’nin Kocaeli’de bir belediyede aday çıkaracağını kesinleştirdiğini düşünüyor. Yoksa Saffet Sancaklı’nın ‘verilmezse çalışmam’ çıkışını yapmaya cesaret edemeyeceğini dile getiriyorlar.

Şu ek bilgiyi veren de var: MHP’nin bir belediyeye aday çıkaracağı kesinleşti, Sancaklı bu başarıyı üzerine almaya çalışıyor.

Bir diğer görüş ise, Sancaklı’nın ön almaya çalıştığı şeklinde. Tüm belediyelerde AK Partili aday çıkarsa ve olası bir kayıpta Sancaklı, bu başarısızlık için ön almış, “Bak biz olmadan kaybettiniz” mesajını verecek. Ancak bu düşünce bana kalırsa Cumhur İttifakının ruhuna çok ters. Bu nedenle Sancaklı’nın böylesine ince düşünüp bir ön alma çalışmasıyla kendini ateşe atacağını düşünmüyorum.

MHP NEREYİ İSTER?

MHP’ye nereye verilecek konusu var bir de tabi. MHP’ye belediye verilecekse, muhtemelen daha düşük bütçeli, bir belediye teklif edilir.

Bu nedenle ben, MHP’ye nerenin verileceğini değil, nereyi isteyeceğine sorgulamak istiyorum.

2019 genel seçimlerini hatırlayalım.

İstanbul’da MHP’ye Beşiktaş, Maltepe ve Silivri verilmiş. Bu üç belediye de CHP’liydi.

Beşiktaş ve Maltepe CHP’de kaldı. Silivri’yi ise MHP kazandı.

Dönüp Kocaeli fotoğrafına baktığımız zaman, MHP aynı Silivri’deki gibi bir İzmit hikayesi yazmak isteyecektir.

Hem AK Parti bir belediye vermiş olmayacak. Partideki İzmit tartışması da sona erecek. AK Parti için avantajlı gibi gözükse de (ki bence sadece gözüken, AK Parti İzmit’i vermeyi asla istemeyecektir) çok da avantajlı değil.

MHP de bir hikaye yazmak, bir gövde gösterisi yapmak istiyorsa, kesinlikle ve kesinlikle masada İzmit’i talep eder.

Ama hiçbir MHP’linin unutmaması gereken bir konuyu hatırlatarak yazıyı tamamlayalım: MHP’de son sözü her daim Dr. Devlet Bahçeli söyler.

İpucu

Lütfun imtihanı, kahrın imtihanından ağırdır.

Kadir Mısırlıoğlu