Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sayıştay güvenilir buldu ama…!

Sayıştay Başkanlığının açıkladığı KBB 2022 denetim raporunda Büyükşehir Belediyesinin kayıt bilgilerinin doğru ve güvenilir olduğuna kanaat verildi. Ancak raporda taşınmaz kayıtlarının gerçek durumu yansıtmadığı ifade edildi.

Sayıştay Başkanlığının açıkladığı KBB

Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı 2022 yılı Denetim Raporlarını açıkladı yayımladı. Belediyeler ile ilgili usulsüzlüklerin tespit edildiği raporlarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. Sayıştay Raporlarına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 13 adet usulsüzlüğü kaydedildi.

“GÜVENİLİR İÇERİK”

Sayıştay raporunda Büyükşehir Belediyesinin geçmiş dönemlerde bir kayıt işlemi hariç mali tabloları doğru ve güvenilir bulundu. İlgili metinde, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2022 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve kamu idaresi tarafından sunulan geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının, “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

“YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİL”

Kusurlu bulunan konu ise raporda şu şekilde aktarıldı; “Büyükşehir Belediyesinin mali tabloları ile taşınmaz kayıt ve belgelerinin incelenmesi neticesinde, mali tablolarda kayıtlı taşınmaz tutarlarının gerçek durumu tam olarak yansıtmadığı anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesinin taşınmaz tespit, değerlendirme ve kayıt işlemlerinin 31.12.2017 tarihine kadar yönetmeliğe uygun olarak tamamlanmadığı anlaşılmıştır.

“TUTARLI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Taşınmaz hesap alanında yapılan incelemelerde, son dönemlerde çeşitli yollarla edinilen veya elden çıkarılan taşınmazların muhasebe kayıtlarının Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun olarak yapıldığı anlaşılmakla birlikte, eski kayıtların güncellenememiş olması sebebiyle mali tablolarda kayıtlı tutarlar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır.

“MUHASEBE İLE KAYIT ARASINDA FARK”

Taşınmaz kayıtlarının yapılan tespitler doğrultusunda güncellenmemiş olması sebebiyle taşınmazların emlak biriminde kayıtlı değerleri ile muhasebede kayıtlı değerleri arasında fark oluşmakta ve bu tüm ilgili hesapları etkilemektedir. Muhasebe kayıtlarına esas olması gereken Ek-7 nolu icmal cetvelleri oluşturulmadığından ilgili taşınmaz hesaplarına kaydedilmesi gereken değerlerin tespiti mümkün olmamıştır.

“GERÇEK DURUMU YANSITMIYOR”

Tüm bu açıklanan sebeplerle, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılı mali tablolarında 250 Arazi ve Arsalar Hesabı, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı ve 252 Binalar hesabının gerçek durumu yansıtmadığı değerlendirilmektedir.”