Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

Seçime 54 gün kala siyasetin nabzı hızlanıyor

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimine 54 gün kaldı. Geri sayım son hızla devam ederken ittifaklarda son duruma bir bakalım.

Cumhur İttifakı’nın genişleme girişimi beklendiği gibi sonuçlanmadı.

Yeniden Refah Partisi, AK Parti’nin ittifak teklifini reddetti. Böylece AK Parti’nin geniş bir sağ cephe oluşturma girişimi akamete uğramış oldu.

YRP’nin ittifaka katılmak için 30 şart öne sürmesi ve bu şartlar arasında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un ve nafaka hakkının kaldırılmasının da bulunması, AK Parti içinde krize neden oldu.

Kanunu savunduğu için tehdit edildiğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, dün CHP’ye yakınlığı ile bilinen Halk TV’den Barış Terkoğlu’na konuştu. Sosyal medyada linç edilirken kendi camiası tarafından yalnız bırakılan Zengin’in bu hamlesi “içeriye” verilmiş bir mesaj gibi okunabilir.

Başarısız olan bu ittifak girişimi, kadınların tepkisiyle karşılaşırken, YRP ve lideri Fatih Erbakan’a yaradı. Partisini ve kendisini ön plana çıkarma şansı bulan Erbakan, cumhurbaşkanlığına aday oldu. Henüz 44 yaşındaki Erbakan’ın siyasette uzun vadeli planları olduğu anlaşılıyor.

AK Parti’nin HÜDA PAR’la bir ittifaka gideceği görülüyor ama Hizbullah’ın devamı olan radikal Kürt milliyetçisi bir parti ile işbirliği yapmanın Cumhur İttifakı’nın milliyetçi-muhafazakar kitlesini rahatsız ettiğini söylemek zor değil. MHP ve BBP cephelerinde bir sessizlik hakim olsa da tabanlarında nasıl bir reaksiyon meydana geleceğini göreceğiz.
***

AK Parti’ye bir “hayır” yanıtı da Mehmet Şimşek’ten geldi. Eski Maliye Bakanı Şimşek’in partiye geri dönmesiyle yurt dışı piyasalara seçimden sonra mevcut ekonomi politikalarından vazgeçileceği ve yeniden serbest piyasa kurallarına dönüleceği mesajı vermek isteyen AK Parti’nin bu girişimi de başarısız oldu. Dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Şimşek, aktif siyasete girmeyi düşünmediğini açıkladı.

Elindekilerle yetinmek zorunda kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhur İttifakı ve HÜDA PAR’ın adayı olarak YSK’ya başvuracak.
***

Gelelim Millet İttifakı cephesine… O cephede en önemli gelişme ittifakın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyaretiydi. Ziyaret Meclis çatısı altında gerçekleştirildi ve Kürt sorunu da dahil tüm sorunların çözüm adresi olarak bir kez daha TBMM gösterildi. Ziyarette Kılıçdaroğlu’nun destek talebinde bulunmadığı, HDP’nin de bakanlık dahil herhangi bir talebinin olmadığı ifade edildi.

HDP’den edinilen bilgilere göre, görüşmede tutum belgesindeki maddeler müzakere edildi ve ‘birçoğunda hemfikir olundu.’ HDP’nin yarın gerçekleştirilecek MYK toplantısının ardından Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek kararını açıklaması bekleniyor.

Millet İttifakı’nı rahatsız edecek gelişme ise Muharrem İnce cephesinden geldi. Memleket Partisi’nin oy oranının yüzde 19-20 bandında olduğunu savunan İnce, YSK’ya cumhurbaşkanlığı için başvurusunu yaptı. Hiçbir ankette görülmeyen bu oy oranına kimse inanmasa da İnce’nin ittifakın alacağı sonucu olumsuz etkileyebilme ihtimali tabanda rahatsızlık yaratıyor. Bu seçimi Türkiye’nin demokrasiye dönüş yolunda bir kader seçimi olarak gören muhalif kesimlerde, İnce’ye yönelik ciddi bir antipati oluşmuş durumda.
****

Son olarak ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye İttifakı’nın adayı Ahmet Özal’ın da YSK’ya başvurularını yaptıklarını hatırlatalım.

Bundan sonra adayların performanslarına ve ittifakların içinde yaşanabilecek olası krizlere odaklanacağız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER