Şeker Hastaları İçin Yenilebilir İnsülin RESMEN ÇIKTI: Yenilebilir İnsülin Nasıl Kullanılır? İnsülin Nedir? İnsülin Direnci Ne Demek?

Şeker hastaları için yenilebilir insülin resmen çıktı. Norveç ve Avustralya'daki üniversitelerin ortak çalışması insülin iğnelerini tarihe karıştırmaya aday oldu. Kapsül formunda ya da bir parça çikolatanın içine gözle görülemeyecek nano-taşıyıcılar yoluyla yerleştirilerek vücuda alınabilecek olan insülin nasıl kullanılır merak edildi. İşte yanıtı..

Şeker Hastaları İçin Yenilebilir İnsülin RESMEN ÇIKTI: Yenilebilir İnsülin Nasıl Kullanılır? İnsülin Nedir? İnsülin Direnci Ne Demek?

İnsülin kullananların beklediği son dakika açıklaması geldi. Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi harekete geçti. Bilim insanlarının yaptığı çalışma neticesinde yenilebilir insülin geliştirildi. Bilimsel dergi Nature Nanotechnology'de yayımlanan araştırmaya göre yenilebilir insülin kapsül formunda ya da bir parça çikolatanın içine gözle görülemeyecek nano-taşıyıcılar yoluyla yerleştirilerek vücuda alınabilecek. Peki, şeker hastaları için yenilebilir insülin nasıl kullanılır? İnsülin nedir? İnsülin direnci nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları..

ŞEKER HASTALARI İÇİN YENİLEBİLİR İNSÜLİN

İnsülin üretiminin yetersizliği veya vücudun insüline karşı direnç geliştirmesi ile karakterize bir durum olan diyabet hastalığı tip 1 diyabet pankreasın yeterli insülin üretememesi durumunda ortaya çıkıyor Genellikle genç yaşlarda başlayıp ömür boyu insülin tedavisi gerektiren Tip 2 diyabet ise genellikle yetişkinlerde görülüyor. Vücudun insüline karşı direnç geliştirmesi ile ilişkili olan diyabet diyet, egzersiz ve bazen de insülin veya diğer ilaçlarla tedavi ediliyor. Arktik Üniversitesi'nden Profesör Peter McCourt, "İnsülini bu şekilde almak daha doğru çünkü vücudun acil şekilde insüline ihtiyaç duyan bölgelerine maddeyi hızlıca ulaştırmak mümkün oluyor. Şırıngayla alınan insülin tüm vücuda yayılıyor ve istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor" dedi. Ağız yoluyla alınsa da diyabet hastaları şu ana kadar insülini vücutlarına enjekte etmek zorunda kalıyor ancak yeni teknolojiyle sorun ortadan kalkıyor.

Şeker Hastaları İçin Yenilebilir İnsülin RESMEN ÇIKTI: Yenilebilir İnsülin Nasıl Kullanılır? İnsülin Nedir? İnsülin Direnci Ne Demek? - Resim : 1

İNSÜLİN NEDİR?

İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur ve vücudun kan şekerini (glukoz) düzenlemesinde temel bir role sahiptir. İnsülinin ana işlevleri şunlardır:

Kan Şekerini Düzenleme: İnsülin, kan dolaşımındaki glukozun hücrelere girmesine yardımcı olur. Böylece hücreler enerji için glukozu kullanabilir ve kan şeker seviyesi dengelenir.

Glikojen Depolama: İnsülin ayrıca karaciğerde ve kaslarda glikojen adı verilen bir şekilde glukozun depolanmasını teşvik eder. Bu depolar, vücudun enerji ihtiyacı olduğunda kullanılır.

Yağ ve Protein Metabolizması: İnsülin yağların ve proteinlerin metabolizmasını da etkiler. Yağ hücrelerine glukoz alımını artırarak yağ depolanmasına yardımcı olur ve protein sentezini teşvik eder.