Kocaeli’de 6 bin işçinin gözü burada! Muharrem Subaşı Nokta Gazetesi'ne anlattı
Hizmet İş Sendikası Kocaeli’de 7 belediye ve iştiraklerinde çalışan 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşme süreci görüşmelerine başladı. Nokta Gazetesi’ne konuşan Başkan Muharrem Subaşı toplu iş sözleşmesi sürecindeki hassasiyetlerini ve talep edilen yeni sosyal hakları anlattı.
Kocaeli Haber- Kocaeli’de 7 belediye ve iştiraklerinde örgütlü olan Hizmet İş Sendikası toplu iş sözleşme görüşmelerine başladı. Sendika ortalama 6 bin işçinin kaderini belirleyeceği süreçte yüzde 100 oranında zam talep ediyor.
ÖRGÜTLÜ OLUNAN BELEDİYELER
Hizmet İş Sendikası Çayırova Belediyesi Argen A.Ş, Darıca Belediyesi Kent A.Ş, Derince Belediyesi Derince A.İ ve Çenesuyu A.Ş, Gebze Belediyesi Güzide A.Ş, Başiskele Belediyesi Kentsel Dönüşüm A.Ş, Gölcük GÖLAŞ ve Kandıra Belediyesi Personel A.Ş’ta çalışan işçiler için maaşlara yüzde 100 zam, sosyal haklar konusunda da yeni haklar talep etti.
“EN ÜCRA KÖŞEDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZA ULAŞIYORUZ”
Toplu iş sözleşmesi döneminde talep toplama yöntemlerini ve hedeflerini anlatan Hizmet İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Muharrem Subaşı, “Yüzde 100 talep ediyoruz, genel anlamda talebimiz bu doğrultuda. İnşallah Kocaeli’deki belediyelerimizde işçilerimizi iyi bir noktaya getireceğiz. Biraz olsun yüzleri tebessüm ettirme niyetindeyiz. Taleplerimizi işçilerimizin talepleri doğrultusunda hazırlıyoruz, bu sürece girerken en ücra köşede çalışan arkadaşlarımızın fikirleri de taslakta yer alıyor. Toplu iş sözleşmesi için devamlı sahadayız, eksik olan alanları alanda arkadaşlarımızla fikir alışverişiyle tamamlıyoruz. Ayrıca taslak için anket de yapıyoruz. Çalışma ilkemiz gereği yeni toplu iş sözleşmesi imzalandığı an önümüzdeki dönem için sahaya geri dönüyoruz, tekrar fikir ve talepleri toplamaya başlıyoruz.” dedi.
MASADAKİ SOSYAL HAKLAR
Toplu iş sözleşmesi taslağında bazı sosyal hakların yaygınlaşması bazılarının da yeni haklar olarak sözleşmeye dahil olması için taleplerinin olduğu belirten Subaşı şunları söyledi, “Biz bu toplu iş sözleşme döneminde aile yardımını eklemek istiyoruz. Sosyal destek primi Belde A.Ş’de şu an var fakat tüm diğer ilçe belediyelerimize eklemek istiyoruz. Eğer kabul edilirse devamlılık primi koyduk taslağa, işçimiz rapor almadıysa arkadaşlarımızı onurlandırmak için 2 yevmiye talebimiz var. Temizlik yardımı özellikle, gün boyu temizlik işlerinde çalışan arkadaşlarımız için yılda bir defaya mahsus olmak üzere koruyucu ekipman talebimiz var. Sünnet yardımını yaygınlaştırmak istiyoruz, bir iki ilçemizde var şu an. Kıdem işçiliğe teşvik (5-10-15 yıllık) için prim istiyoruz. Tatilde arkadaşlarımız işe çağrılıyorsa, idare tarafından bir ya da iki yevmiye mesai istedik. Ayrıca terör mağduru kardeşlerimize yüzde 10 ya da yüzde 20 fazla yevmiye talep ettik.”
“İYİ NOKTAYA GELEN BAŞKANLARIMIZI ALKIŞLARIZ”
Taslak döneminde işçilerin durumunu ve belediye başkanların tavırlarını yorumlayan Subaşı, “Şu anda ülke olarak hem küresel bir ekonomik sıkıntı içindeyiz, hem de bütçemiz çok güçlü değil ama en azından çalışan arkadaşlarımızın hayatını idame etme noktasında biz bu taslak döneminde gidebildiğimiz kadar ileriye gideceğiz. Arkadaşlarımız kiralarını, faturalarını, çocuklarının eğitimlerini düşünüyor haklı olarak. Biz de Kocaeli hayat pahalılığının farkındayız, tüm bu dertleri biliyoruz ve masada bu yükü hafifletmeye çalışacağız işçi arkadaşlarımız için. İyi noktaya gelen belediye başkanlarımızı da alkışlarız çünkü derdimiz bağcıyı dövmek değil…” diyerek durumu anlattı.
“EN BÜYÜK SORUN VERGİ DİLİMİ”
Mevcut enflasyonu ve TÜİK’in rakamlarını yorumlayan Subaşı, “Kocaeli’de 15 bin liradan aşağı daire yok, bu fiyattan aşağı inerseniz yaşanabilir daire bulamazsınız. Faturalar, çocuk eğitimi, gıdası, hastalığı, masrafını düşününce işçimizin nefes alma zorunluluğu ortaya çıkıyor, amacımız da bu. Bir de işçimize bugün en büyük sorununa dair anket yapsanız yanıt vergi dilimi olur. Ayrıca enflasyon düştü deniliyor fakat TÜİK’in rakamları ile çarşıdaki rakamlar birbirine uymuyor.” ifadelerini kullandı.