TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor?

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde ilk sırada yer alan ve kâr üstüne kâr açıklayan TÜPRAŞ işçilerine ilk altı ay için yüzde 28, ikinci altı ay için yüzde 18 zam önerdi. Tüpraş’ta neler oluyor? Tüpraş’ı anlama rehberi…

TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor?
TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor?

Kocaeli Haber - Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ, kurulduğu 1983 yılından beri enerji sektöründe faaliyet gösteriyor. Ham petrol işletme kapasitesinin tamamını elinde bulunduran şirket; ham petrolü işleyerek benzin, LPG, jet yakıtı gibi rafine ürünlere çeviriyor. Petrokimya ve endüstriyel kimyasal üretimi gerçekleştiriyor. 2006 yılında özelleştirilen TÜPRAŞ’ın o tarihten itibaren yüzde 51’i, yani ana hissesi KOÇ Holding’e ait.

TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor? - Resim : 1

DEFALARCA GÖRÜŞÜLDÜ FAKAT ANLAŞILAMADI

Tüpraş’ın İzmir, İzmit, Kırıkkale ve Batman olmak üzere dört büyük rafinerisi bulunuyor, toplamda ise yaklaşık 4 bin işçi çalışıyor. Bir süre önce başlayan ve artık on oturumu aşan görüşmelerde, Tüpraş ilk altı ay için yüzde 28, ikinci altı ay için yüzde 18, üçüncü altı ay için TÜFE oranında, dördüncü altı ay için TÜFE önerdi. Üstelik anlaşmanın üç yıllık olması konusunda ısrarcı. Sendika ise anlaşmanın iki yılla sınırlandırılması, ilk altı ay için yüzde 73, devamında ise her altı aya enflasyon oranın yarısı kadar refah payı talep ediyor. Görüşmelerin çözümsüz kalması sonrasında Petrol İş Sendikası dört şehirde aynı anda protestolara başladı.

TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor? - Resim : 2

GREV HAKKINA YASAK

Şirket milli güvenlik açısından “stratejik tesis” niteliğinde geçtiği için fabrikada örgütlü Petrol İş Sendikası’nın grev hakkı bulunmuyor. Anlaşmazlık durumlarında ise genelde ‘tartışmalı’ ve ‘sermaye lehine’ karar verdiği iddia edilen ‘Yüksek Hakem Kurulu’ devreye girerken bu işçilerin aleyhine bir durum olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle sendika fabrikada iş yavaşlatma, toplu protesto yöntemini kullanıyor.

MİLYONLARCA LİRALIK KÂR

Evrensel Gazetesi’nin hesabına göre TÜPRAŞ’ta geçen dönemki toplu sözleşme üç yıllık imzalanmış, işçiler yüzde 40 zam almıştı. Üç yıllık sözleşme döneminde ise TÜPRAŞ 133 milyar 206 milyon 206 bin lira net kâr elde etti. TÜPRAŞ’ın üç yıllık dönemde işçi başına elde ettiği kâr 21 milyon 974 bin lira oldu. TÜPRAŞ bu üç yıllık dönemde işçi başına sadece bir ayda 1 milyon 831 bin lira net kâr elde etti.

TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor? - Resim : 3

TÜPRAŞ’TA ORTALAMA MAAŞ

İzmit'teki rafineriden TÜPRAŞ yetkililerine seslenen Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetiş ise fabrikadaki ortalama maaşları şu sözlerle anlatmıştı, “Ben bu işçiye bu durumu anlatamıyorum. Gelin siz anlatın. Bu işçi darda 38-42 bin lira bandında çalışıyor. 100 kadar yeni işe giren işçimiz var onlar 19-29 bin liraya çalışıyor. Bu işçi hokkabaz olsa şapkadan o tavşanı çıkaramaz. Bize yüksek hakemi göstermeyin. Bu işçiyi nasıl çalıştıracaksın" diye sordu.

TÜPRAŞ’ı anlama rehberi… TÜPRAŞ’ta neler oluyor? - Resim : 4

CUMA GÜNÜNE KADAR DEVAM EDECEK

Petrol İş Sendikasına üye Tüpraş işçisi başlattıkları protesto dalgasının ilk ayağında İzmit’te, Tüpraş Kavşağı’ndan servislerden inerek fabrikaya yürüdü. Kapının önünde 2 saat bekleyerek üretimi yavaşlatan işçiler eylemlerini Cuma gününe kadar devam ettirecek.

Muhabir: Emirhan Akman
TÜPRAŞ Koç Holding Kocaeli Haber Petrol İş Sendikası
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız