Sesli ve görüntülü propaganda yasağı geldi

Yerel seçimlere kısa bir süre kala seçim çalışmaları kapsamında propagandalar kısıtlandı. Bugünden itibaren kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, mini referandum, sesli ve görüntülü propagandalar gibi vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılamayacak.

Sesli ve görüntülü propaganda yasağı geldi

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) takvimi işlemeye devam ediyor. Takvime göre, bugün itibarıyla propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek. Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

SESLİ PROPAGANDA YASAKLANIYOR

Genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti gören bina ve tesislerde veya ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Açık yerlerde güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda da yasaklanacak. Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar veya taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesajlarla propaganda yapılması da yasaklanacak. Siyasi partiler, kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

10 GÜNLÜK YASAK

Oy verme gününden önceki 10 günlük süreçte, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve bilgi ve iletişim telefonları yoluyla herhangi bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve dağıtımı da yasak olacak. Propaganda serbestliği 30 Mart saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ