Şeytan taşlama hikayesi nedir? Akabe Cemresi ne zaman yapılır? Şeytan nasıl taşlanır?
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü organizesinde ilk hac kafileleri yola çıkıyor. Peki Hac ibadetinin bir parçası olan şeytan taşlama nedir?

Hac kafilelerinin yola çıkması ile gündemde en çok yer alan ifadeler şeytan taşlamasının nasıl yapıldığına yönelik oldu. Hac ibadetinin bir parçası olarak şeytan taşlanması İslam inancına göre, Hz. İbrahim'in (asm) şeytanı taşlamasından dolayı yapılan bir eylemdir. Hz. İbrahim (asm), Allah'ın (cc) emri üzerine, kendisine kötü telkinler veren şeytana karşı direnmiş ve onu taşlamıştır. Bu nedenle, Hac ibadetinde şeytan taşlamak, şeytani düşüncelere, kötülüklere ve günahlara karşı direnme ve Allah'a (cc) itaati simgeler.
ŞEYTAN TAŞLAMASININ HİKAYESİ
Daha sonra şeytan, Hz.İbrahim ve oğlu Hz.İsmail'in Mina'da büyük bir taşa çarpmak üzere yola koyuldukları sırada onları engellemek için karşılarına çıkar. Ancak Hz.İbrahim, şeytanı taşlarla kovalayarak uzaklaştırır. Bu, şeytanın insanı doğru yoldan saptırma çabalarına karşı mücadele etmenin sembolik bir temsili olarak kabul edilir. Ardından şeytan, İbrahim'in Mina'da büyük bir taşa çarpmak üzere olduğu sırada yeniden onları durdurmaya çalışır. Ancak yine başarılı olamaz. Bu olaylar, Hz.İbrahim'in sabrı, teslimiyeti ve Allah'a olan güveni üzerine bir imtihan olarak anlatılır. Onun şeytani tuzaklara karşı direnişi ve Allah'a olan teslimiyeti, Müslümanlar için önemli bir örnek teşkil eder ve imanlarını güçlendirir. Bu yüzden, Hz. İbrahim'in şeytanı taşlama hikayesi İslam inancında büyük bir değere sahiptir.
AKABE CEMRESİ'NİN ZAMANI NEDİR?
Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre Arafat'ta Akabe cemresine taş atma zamanını ve kuralları bellidir. Hanefi mezhebine göre, taşlama bayramın birinci günü fecr-i sadıktan başlayıp ikinci gün fecr-i sadığa kadar devam eder. Fecr-i sadıktan önce taşlama yapılamaz ve bu durumda taşlar vakti içinde atılmazsa dem gerekir. İmam Ebû Yûsuf ile İmam Muhammed'e göre ise, vaktinde atılamayan taşlar bayram sonuna kadar kaza olarak atılabilir ve ceza gerektirmez. Şafiî ve Hanbeli mezheplerine göre ise, taşlama Arefe gününü bayramın birinci gününe bağlayan gece yarısından başlar ve bayramın dördüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu görüşe göre, taşlar bayramın dördüncü gününe kadar atılabilir ve herhangi bir ceza gerektirmez. Son olarak, günümüzde organizasyon gereklilikleri ve izdiham gibi nedenlerden dolayı bu görüşlere uygun hareket edilmesi gerekir.
ŞEYTAN NASIL TAŞLANIR?
Şeytan taşlama, İslam dininde Hac ibadetinin bir parçası olan Arefe gününde gerçekleştirilen bir eylemdir. Arefe günü, hacı adaylarının Mina'da bulunduğu ve Hac ibadetinin en önemli günlerinden biridir. Şeytan taşlama, sembolik olarak, Hz.İbrahim'in (asm) Şeytanı taşladığı inancına dayanır. Şeytan taşlama ritüeli, üç küçük sütun veya direğe küçük taşlar atmayı içerir. Bu sütunlar, Müslümanlar için İbrahim'in Şeytan'ı atmak için kullandığı üç yerin temsili olarak kabul edilir. Hacılar, bu ritüeli gerçekleştirirken, şeytani düşüncelere, kötülüklere ve günahlara karşı direnmeyi sembolize ederler. Hacılar, Arefe günü boyunca Mina'da vakit geçirir ve şeytan taşlama ritüelini gerçekleştirirler. Bu, Allah'a yakınlaşma, günahları temizleme ve tazim etme amacını taşır. Bu ritüel, İslam'ın öğretilerine göre, Hac ibadetini tamamlamanın bir parçası olarak kabul edilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.