SGK Emekli Geriye Dönük Borçlanma Nasıl Yapılır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Türkiye’deki mevcut emeklilik sisteminde emeklilik için üç temel şart aranıyor. Bunlardan ilki sigortalılık süresi, ikincisi prim gün sayısının doldurulması ve üçüncü sırada ise yaş geliyor. Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesinde olanlarda ise EYT yasası ile beraber yaş şartı ortadan kaldırılmıştı.

Eksik primleri nedeniyle EYT’yi kaçıran veya EYT’li olmayan fakat yaşı doldurmasına rağmen eksik primleriyle emekli olamayanlar ise nasıl emekli olabileceklerini merak ediyor. Bu durumda ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulanan borçlanma yöntemleri devreye giriyor. Eksik primlerin çeşitli borçlanma yöntemleri ile kapatılması mümkün hale geliyor.

GERİYE DÖNÜK SSK PRİMİ ÖDENEBİLİR Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin kısa süre önce hayatımıza girmesinin ardından milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı elde etti. EYT şartlarını sağlamasına rağmen sadece eksik primleri nedeniyle emekli olamayanlar ise borçlanma yoluyla EYT’den yararlanabiliyor. Doğrudan geriye dönük sigorta primlerinin ödenmesi durumu olmasa da eksik primlerin tamamlanması ancak bu şekilde sağlanıyor.

Geriye dönük sigorta primlerinin ödenmesi şu anki sistemde mümkün değildir. Ancak askerlik ve doğum borçlanması gibi SGK borçlanma yöntemleri ile bazı eksik prim süreleri borçlanılarak ödenebiliyor. Bu haktan ise herkes yararlanamıyor. SGK borçlanma yöntemi ile emeklilik hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin belirli borçlanma şartlarını sağlamları gerekecektir.

GERİYE DÖNÜK PRİM ÖDEME NASIL YAPILIR?

SGK Emekli Geriye Dönük Borçlanma Nasıl Yapılır? - Resim : 1

Geriye dönük eksik primlerin tamamlanması ve emeklilik tarihinin öne çekilmesi ya da hak kazanılması için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Bu hak her sigortalı çalışan için tanınmıyor. Örneğin sadece kadınlar için 3 çocuğa kadar her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere toplamda 6 yıl için doğum borçlanması yapılabiliyor.

Erkek sigortalılar ise zorunlu askerlik hizmetleri kapsamında askerde geçirdikleri süreleri SGK üzerinden askerlik borçlanması yaparak eksik primlerini ödeyebilmektedir. SGK prim borçlanması yöntemlerinden bazıları ise şöyle:

  • Doğum Borçlanması
  • Askerlik Borçlanması
  • Yurt Dışı Borçlanması
  • Ücretsiz İzin Sürelerinin Borçlanılması
  • Tutuklulukta Geçen Sürelerin Borçlanılması
  • Doktora ve Tıpta Uzmanlık Sürelerinin Borçlanılması
  • Kısmi Süreleri Çalışanların Borçlanılması vb.

SGK prim borçlanılması ile EYT hakkından eksik primleri nedeniyle yararlanamayan kişiler de faydalanabilmektedir.

4A SİGORTALILAR EKSİK PRİM GÜNLERİNİ KENDİ TAMAMLAYABİLİR Mİ?

4A ya da bilinen adıyla SSK kapsamında sigortalı olan kişiler için de SGK prim borçlanma yöntemleri ilgili şartları sağlamaları halinde geçerlidir. Bu kişiler eksik primlerini borçlanma yoluyla veya isteğe bağlı sigorta prim ödemesi ile tamamlayabiliyor.

Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yapılırken son 7 yıl kuralına ve öncelik sırasına ise dikkat edilmesi gerekiyor. Emeklilikte yüksek maaş almak için mutlaka belirlenen bu tür şartların karşılanması gerekecektir.

EYT İÇİN EKSİK PRİM NASIL TAMAMLANIR?

EYT yasasından yararlanmak için 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişinin yapılmış olması gerekiyor. Ayrıca 5 bin prim günün de tamamlanması şarttır. Ancak primleri eksik olan ve diğer tüm şartları sağlayanlar için borçlanma yolu devreye giriyor.

Kadınlarda doğum ve erkeklerde askerlik borçlanması bu sürelerin tamamlanmasını sağlamaktadır. SGK borçlanma yöntemlerini inceleyerek EYT’den prim eksikleri nedeniyle yararlanamayan vatandaşların SGK’ya başvuru yaparak emeklilik için eksik primlerini ödemeleri mümkündür. Ancak tüm borçlanma yöntemleri belirli şartlara sahiptir. Bu şartları sağlamayanlar borçlanma ile prim ödemesinden yararlanamamaktadır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız