Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım?

Ata Yetişken

Ata Yetişken

Tüm Yazıları

2009 yılında temelleri Kocaeli’de atılan shorttrack (Sürat Pateni) kısa zamanda elde ettiği başarılar sayesinde ülkemizde ve uluslararası camiada dikkatleri üzerine çekti.

2022 yılında olimpiyatlara katılarak 1000 metredeki Olimpiyat 6.’lığın yanında 2023 yılında Avrupa Şampiyonası’nda kazanılan ilk madalya ve son olarak geçtiğimiz hafta Gangwon 2024 Kış Gençlik Olimpiyatları’nda yine 1000 metrede kazanılan gümüş madalya ile dikkatleri üzerinde topladı.

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 1

IVAN PANDOV’DAN İLK EĞİTİM ALINDI

2009 yılında başlayan bu heyecan şimdilerde en üst düzeye ulaştı. Artık sporcularımız buza madalya için çıkıyorlar. Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Universiad 2011 Erzurum (Üniversite Oyunları) için ülkemiz ev sahibi olması sebebiyle shorttrack branşı da ülkemizde yapılmaya başladı. Erzurum’dan ve Kocaeli’den sporcu ve antrenörler seçilerek Bulgaristan’da Ivan Pandov’dan ilk eğitimlerini aldıktan sonra ülkemizde önce Kocaeli’de çalışmalara başlandı.

Erzurum’daki tesisler tamamlandıktan sonra merkezi buraya taşındı.

2010 yılında resmi olarak başlayan “Shorttrack” ilk uluslararası kampı yine 2010 yılında yapıldı.

Spora ilk başlayan sporcular Erzurum’da kayak ve atletizm sporcularından oluşurken Kocaeli ile Ankara’dan buz hokeyi yapan sporcular da sporcular arasında yer aldı.

Üniversite oyunları olduğu için öncelikle yaşı tutan sporculardan takım oluşturuldu.

Tabi sonuçlar istenen gibi olmadı. Rakiplerinizin küçük yaşlardan itibaren bu branşı yaptığı düşünüldüğünde ülkemizde yapılan bu yarışlarda sporcularımızın yarışması gurur kaynağı oldu.

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 2

RAKİPLERİMİZDEN GERİDEYDİK

2010 yılından 2018 yılına kadar gelişimini sürdüren shorttrack, 2018 yılında yapılan Türkiye Buz Pateni Federasyon seçimlerinde, benim de yönetiminde bulunduğun Gökhan Özdemir Bey’in başkanlığında büyük bir ivme kazandı.

Sayın Gökhan Özdemir Bey, yönetimin destekleri ve aldığı kararlar neticesinde shorttrack olimpiyatlara kota aldı ve sporcumuz Furkan Akar 1000 metrede 6. oldu.

Bu süreç içinde en radikal karar yabancı bir hoca getirmek oldu.

Federasyonumuzun uluslararası ilişkileri sayesinde Dünya Buz Pateni Federasyonu’ndan (İSU) maddi ve eğitim destekleri alarak branşın gelişimine hız kazandırıldı.

Hakem sayılarını arttırmak için kurslar açıldı ve dünyanın önde gelen hakem eğitmenlerini ülkemize getirerek teknik altyapı kuvvetlendirildi.

Yabancı hoca ile yapılan anlaşma gereği ülkemizdeki antrenörlerimize eğitimler verilerek alt yapı hocalarımızın gelişimi sağlandı.

Böylelikle bugün kazanılan madalyaların temeli de o günlerde atılmış oldu.

Bunun en önemli örneği ise kuşkusuz Muhammed Bozdağ oldu.

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 3

DEVAMLILIK ÇOK ÖNEMLİ

Mevcut başkan ve yöneticilerin branşa ait bilgileri çok olmasa da alınan bu başarılardan dolayı kendilerini kutluyorum.

İnanıyorum ki federasyon bu branşta 2026 Kış Olimpiyatları için kota alacak sporcularına daha iyi çalışma imkânları sunacak ve uluslararası kamplar düzenleyecek.

Dahası uluslararası kamplar da kritik bir konu. Sporcularımızın gelişimlerine ve tecrübe kazanmalarına destek verilmesi açısından farklı ülkelerin çalışma disiplinlerinden bir şeyler alınmalı.

Diğer ve önemli bir konu da devamlılık. Bu açıdan bakıldığında alt yapı desteklenmelidir.

Teknik Kurul’un planlı ve sistemli çalışması sağlanmalı, Junior E den itibaren sporcular tespit edilip, kadro oluşumları desteklenmelidir.

Bu sporcuları hazırlayacak eğitmenlere eğitim verilmeli, gerekirse antrenman programları ile çalışmalar güçlendirilmedi.

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 4

PLANLAR

Yakın vadede dünya kupaları, şampiyonaları ve olimpiyatlar, orta vadede EYOF’a sporcuların hazırlanması, kadın sporcuların sayılarını artırmak, karışık bayrak takımları çıkarmak ve uzun vadede de ülkede bulunan shorttrack yapmaya müsait olan bütün tesislerde bu branşın usta eğiticileriyle iyi sporcuların hazırlanması sporcu altyapısının çoğalması adına lazım olan planlardır.

15 yıldır ülkemizde yapılan shorttrackta alınan uluslararası sonuçlar asla bir tesadüf değildir. Böyle olmadığını, yapılması gerekenleri yaparak bu yönetim de gösterecektir.

Başarılarınızın devamını diliyorum.

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 5

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 6

Shorttrack’ta bugünlere nasıl gelindi ve neler yapılması lazım? - Resim : 7