Sıfır otomobil satışları artışta! ‘İndirimlerin bir kısmını kaldırmaya başladık’

Sıfır otomobil satışlarında son dönemlerde belirgin bir artış yaşandığı ifade ediliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Otomotiv Ticaret Meclis Üyesi Fahrettin Batı, sıfır araç piyasasında yaşanan olumlu gelişmeleri detaylandırdı.

Sıfır otomobil satışları artışta! ‘İndirimlerin bir kısmını kaldırmaya başladık’

Batı, haziran ayının ortasından itibaren otomobil satışlarında belirgin bir yukarı yönlü ivme gözlemlendiğini ve mevcut satışların önceki dönemlere göre oldukça iyi durumda olduğunu belirtti. Sıfır araçlara olan talebin arttığını, bayilere yeterince araç temin edildiğini ve bu durumun piyasayı olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

SATIŞLAR SON DERECE İYİ DURUMDA

Batı, ayrıca, 7 Temmuz'da güvenlik paketi eksik olan araçların satışının yasaklanmasıyla birlikte, bu araçlarda büyük indirimler ve kampanyalar yapıldığını, ancak stokların tükenmesiyle bu indirimlerin kaldırıldığını belirtti. Güvenlik paketi tamamlanmış araçların satışında ise şimdiki durumda satışların son derece iyi olduğunu ve vatandaşların istedikleri aracı bulabildiğini aktardı. İkinci el araç piyasasında ise sıfır araçlara olan talebin artmasıyla birlikte daralma yaşandığını belirten Batı, bu durumun piyasanın dinamikleri üzerinde etkili olduğunu söyledi. Ayrıca, emlak ve araç satışlarında usulsüzlükleri önlemek amacıyla çeşitli önlemler alındığını ve alınmaya devam edeceğini belirtti. Yeni düzenlemelerle, e-devlet üzerinden araç veya mülk satışı yaparken vatandaşların bir emlakçıya ya da oto galeri yetkilisine yönlendirileceği, bu sayede bir ilanın birden fazla şahıs tarafından satışa sunulmasının engelleneceği ifade edildi.

15 EYLÜL İTİBARİ İLE…

Batı, bu düzenlemelerin spekülatif ya da kötü niyetli ticaret yapanların önüne geçilmesini sağlayacağını, insanların satın aldıkları aracın doğru kişiler tarafından ilana verildiğini görebileceğini söyledi. Ayrıca, bu uygulamanın 15 Eylül itibarıyla kesin olarak yürürlüğe gireceğini duyurdu. Kayıt dışı ekonomiyi engellemeye yönelik yapılan çalışmalara da değinen Batı, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda ciddi yaptırımlar uygulayacağını ve Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın entegre bir şekilde çalışacağını belirtti. Araç satışlarının tüm ilgili bakanlıkların sayfalarına düşeceği ve 3'ten fazla araç satan, akrabasının üzerinden vekaletli araç satan veya asgari ücretle bir işte çalışıp birden fazla araç devir işlemi yapan kişilerin sorguya çekileceği açıklandı. Batı, bu kişilere verilecek cezaların büyük olacağını ve cezaların affının olmayacağını belirtti.

Kaynak: İHA