Silo patlamasında sabotaj ve ihmal iddiaları

Derince’de bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait silolarda meydana gelen patlama ilgili soruşturma devam ederken, sabotaj iddiaları da gündemden düşmüyor.

Biliyorsunuz, patlamada silolarda çalışan 11 işçi yaralanmış, bir işçi hastanede hayatını kaybetmişti. 20 yaşındaki Ekrem Kalkan’ın 6 Şubat’ta meydana gelen depremde Kahramanmaraş’taki evi yıkılmış. Ekrem, konteynerde kalan ailesine destek olmak için Kocaeli’ye gelmiş. İşe başladıktan 25 gün sonra, daha maaşını bile alamadan bu patlamada can verdi. Hepimizin yüreklerini dağladı Enver’in hikayesi.

Gelelim sabotaj iddialarına. Bu iddialar, 17 Temmuz’da tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl depolarını hedef alması ve Romanya yakınlarındaki İzmail'de Ukrayna'nın tahıl limanlarına saldırması ile başlayan olaylardan kaynaklanıyor.

Bu sabah saat sekiz sularında Fransa'nın, Manş Denizi sınırındaki en önemli ihracat limanlarından birine ev sahipliği yapan La Rochelle kentindeki buğday silolarında yangın çıktı⁠. Derince ile ilgili sabotaj iddiaları da bir kez daha akla geldi.

Dün de sosyal medyada ziraat mühendisi olduğunu söyleyen Burak Özcan isimli bir kullanıcının patlamayla ilgili yorumları gündem oldu. Olay yerinin fotoğrafları yeni gördüğünü söyleyen Özcan’ın bazı noktalar dikkatini çekmiş ve sosyal medyada bunları paylaşmak istemiş.

Eğer toz birikmesinden kaynaklanan bir patlama meydana geldiyse, bunun tahılın üst kısmında hasar yaratması gerektiğini, oysa bu siloların alt kısmında hasar olduğunu söylüyor. Daha önce ABD’de meydana gelmiş iki silo patlamasının fotoğraflarını da paylaşmış kullanıcı ve o fotoğraflarda patlamanın üst kısımda meydana geldiği görülüyor. Ayrıca nasıl olup da 13 silonun zarar gördüğünü de anlayamamış.

Sonra da kafasına takılan şu soruları yöneltmiş: “Havalandırma fanlarının, toz toplayıcıların çalışır olduğunu, merkezi kumanda sisteminin faal olduğunu biliyoruz. Havalandırma fanları, toz çekiciler, toz toplayıcılar çalışır vaziyette ise sadece bakım kapısı açık olan 13 silonun iç kısmında bu toz nasıl birikiyor?

Silolar doldurulur ya da boşaltırken bu işlem tek silo üzerinden yapılır. Aynı anda 3-4 silo doldurulmaz ya da boşaltılmaz. Bu durum böyle iken 13 silonun alt kısmında aynı seviyede hasar görmesini sağlayacak tozun birikmesini ben çözemiyorum. Sanki patlayıcılar silo bakım kapısından girilip gerekli yere yerleştirmiş bir izlenim veriyor.”

Bu paylaşım üzerine başka bir kullanıcı da kendi aklını kurcalayanları sormuş: “'Patlamadan korunma dokümanı’ hazırlanmış mı? Patlama önleyici exproof malzeme kullanılmış mı? Zon 0, zon 1, zon 2 bölgeleri belirlenmiş mi ? Tüm bölgelerde çalışanlar için alınacak tedbirler dokümanda belirtilmiş mi? Tüm bunlara rağmen mi patlama olmuş?”

Bu paylaşımlar binlerce, hatta on binlerce etkileşim almış. Bu da gösteriyor ki kamuoyunda patlamaya ilişkin büyük bir merak var. Sabotaj ve ihmale yönelik şüpheler artıyor. İnsanlar aydınlanmak istiyor.

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan’ı arayıp bir ziraat mühendisi olarak iddialar hakkında kişisel görüşlerini sordum. Karaaslan patlamanın nem ya da tozdan meydana gelmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Karaaslan sabotaj ihtimalini pek gerçekçi bulmuyor anladığım kadarıyla. En son dün olay yerine gidip yapılan çalışmaları yerinde gözlemlemiş. Olay yerinde şu anda Terörle Mücadele dahil çok sayıda teknik ekip çalışma yapıyormuş. Karaaslan, bu çalışma tamamlanmadan yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Ben de Karaaslan ile aynı fikirdeyim. Son derece teknik bir konuda sadece fotoğraflara bakarak yorum yapmak ve bu yorumlara bakarak belli kanılara varmak kesinlikle doğru değil.

Diğer yandan eğer bir ihmal varsa sorumluların bulunup cezalandırılacağına yönelik endişelerim de devam ediyor. Bugüne kadar meydana gelen hiçbir felakette sorumlular bedel ödemedi. O bedel ödetilmediği sürece de maalesef bu acı olaylar yaşanmaya devam edecek. Olan zavallı Ekrem Kalkan ve ailesi gibi garibanlara olacak.