Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Furkan Çalışkan

Şimdi ne olacak?

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin analiz edilecek, tahlil yapılacak onlarca detayı var. Hangi birinden başlasam bilemiyorum. Ülke genelindeki mesajları küçük küçük yorumlayıp, hızlıca Kocaeli’ye geçiş yapmak istiyorum.

DERS VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimi kaybetmesine rağmen yaptığı konuşmayla yine siyasetçilere ders verdi. Öndeyiz minvalinde manipülasyonlar yapmadan, suçlu aramadan sonuçları kabul etti. Mağlubiyetin nasıl karşılanması gerektiğini, “Bilal’e anlatır gibi” anlattı. Okuyabilene…

BİR SON MU?

Türkiye’de seçmenlerin bir bölümü, emekliler dahil AK Parti’ye hayat pahalılığı ve düşük emekli maaşları nedeniyle kızgın. Bu sebeple seçmen AK Parti’ye hem yeterli oyu vermedi, hem de tepki gösterip sandığa gitmedi. Ama tek sebep ekonomi de değildi. AK Parti’nin yerelde yaptığı hatalar birçok şehirde ayağına dolaştı.
Seçimlere katılım oranı yüzde 78,11 olarak açıklandı ki bu 20 yılın en düşük katılımı demek oluyor. Sonuçları incelediğimiz zaman özellikle AK Parti seçmeninin sandığa sahip çıkmadığını net bir şekilde okuyabiliyoruz.
Peki bu seçim AK Parti için geri dönülmez bir yol mu? Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu yerde bunu söylemek mümkün değil. Yarınlarda teşkilatçılık noktasında yapılan yönetimsel hatalardan ders alınır, ekonomi umut vaadetmeye başlar, ekonomi nedeniyle görülmeyen muhalefet defoları güneş gibi parlar. Bu işler böyledir.

CHP BAŞARILI MI?

Kağıt üzerinde evet. Sonuçlara baktığımız zaman evet. Fakat CHP gerek yerel seçim sürecine hazırlanışta, gerekse de aday belirleme yöntemleriyle fiyasko bir dönemi geride bıraktı. Belediye başkanlarının vaatlerini hatırlamadığı, belediyede çalışan işçi sayısını bilmediği yöneticiler yeniden göreve seçildi. Neden? Çünkü ana muhalefetin tek şansı ekonomiydi. Ki ona da etkileri yok. CHP sadece ağaçtan yere düşen olmuş meyveleri topladı bu seçimde. Genel-yerel seçim oy kıyaslaması yaptığınız zaman seçmenlerin bir CHP’ye yönlenişinin olmadığını göreceksiniz. İşte CHP buradaki siyasi okumayı iyi yapmalı. Hemen, “Erken seçim, erken seçim” diye etekleri zil çalmamalı. Belediye başkanları başkanlığını, milletvekilleri vekilliğini yapmalı. 2020’den beri millet şişti seçime. Biraz nefes alalım. CHP öncelikle milletin kendisine verdiği görevi yerine getirmeli.

SİYASİ SIFIRLAMA

Bu yerel seçimde gördük ki, Yeniden Refah Partisi sandığı kadar güçlü değilmiş. Bu yerel seçimde gördük ki, İyi Parti için sonun başlangıcında son sahne başladı. Bu yerel seçimde gördük ki, DEVA ve Gelecek partilerinin millet nezdinde bir hükmü yokmuş. Gördük ki, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, artık kolay kolay canlanma ihtimali yok.
Bu yerel seçimde gördük ki, CHP Kemal Kılıçdaroğlu döneminde atılan adımlarla sandık ittifakı kavramını öyle bir oturtmuş ki, tüm muhalefetin oylarına çöreklenmiş. Altı artı birli masa, sadece CHP’ye çalışmış. Önümüzdeki seçimsiz sürecin bir “siyasi sıfırlama” dönemi olacağını düşünüyorum.

YENİ SAADET PARTİSİ OLUR

Şu notu tarihe düşmek istiyorum. Yeniden Refah Partisi, yanlış bir yol seçti. Hedef kitlesi, Cumhur İttifakı seçmeniydi. Fakat son düzlükte sergiledikleri performansla Erdoğan’a gönül vermiş seçmenin gözünde yeni bir Saadet Partisi konumuna düştüler. Bu iz de kolay kolay silinmez. YRP, veren taraf olup 2028’i kurgulamalıydı. Ama çabuk sonuç istediler.

KOCAELİ GÖZBEBEĞİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı tebrik ediyorum. Bir kez daha göreve seçildi. CHP’nin adayı Atasoy Bilgin’e ciddi bir oy farkı attı. Büyükakın’ın önümüzdeki dönemde yeni bir misyonu var. Artık Kocaeli, AK Parti’nin elindeki en önemli ve güçlü belediye konumunda. Hakikaten artık Kocaeli hepten gözbebeği oldu.
Tabi AK Parti, kazanma geleneği olan bir parti. Normalde bir şehirde 13 belediyeden 10’unu kazansanız, kendinizi başarılı sayarsınız. Fakat AK Parti saymıyor, sayamıyor. Göreve seçilen tüm belediye başkanlarını tebrik etmekle beraber, AK Parti’nin Kocaeli’de neden kaybettiğiyle ilgili bir kaç cümle beyan edeceğim.

AK PARTİ KOCAELİ’DE NEDEN KAYBETTİ?

Yazıda Kocaeli’yi değerlendirmek istiyordum, ama biraz fazla uzadı. Yine de ana hatlarıyla bazı detayları kendimce aktaracağım.
AK Parti yerelde neden kaybetti? Şehrin dinamiklerine yeterince kulak vermedi. İlçelerdeki kimi talepleri görmedi, kimilerini görmezden geldi.
Meclis üyeleri listesinde de hassas davranmadı.
Kentin kültürel olgunlukları, yaşayış ve yaşantıları olur. Gerek genel seçimlerde, gerekse de yerel seçimlerde bu hassasiyetler yeterince gözetilmedi.
Genel merkez sahayı iyi okuyamamaya başladı. AK Parti’nin Kocaeli’de sahayı tutan kafa adamları eritile eritile gelinen nokta bu oldu. Kaybedilen ve kıl payı kazanılan ilçelerle ilgili önümüzdeki günlerde yine değerlendirme yapacağım.

CHP KOCAELİ’DE NEDEN KAZANDI?

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, CHP’nin en büyük avantajı ekonomiydi. İzmit’te zaten CHP hakimdi. Fakat Derince’de Sertif Gökçe, Karamürsel’de Ahmet Çalık ile güldü CHP.
İki adayın ortak özelliği ne?
2019’da kılpayı seçim kaybetmesi.
İki adayın bir diğer ortak özelliği ne?
Birisi Karamürsel’den, birisi de Derince’den hiç kopmadı. Cenaze, düğün, cemiyet ne varsa katıldı.
İki adayın ortak özelliği ne?
2019’dan beri belediye başkan adayı olacakları belliydi, en azından kendi niyetleri belliydi. Seçimi beş yıla yaydılar.
İki adayın ortak özelliği ne?
Her iki aday da kendi ilçelerinde hakikaten sevilen, tanınan, itibarlı isimler.

MANAVCILIK ÇÖKTÜ

AK Parti’de Manavcılık siyaseti de çökmüştür. Yıllarca ‘manav’ siyaseti yapıldı. Gelinen noktada İzmit’te Muharrem Tutuş, Karamürsel’de Mesut Çetinkaya, Derince’de İbrahim Şirin. Bu isimler Manav’dı. Açık konuşayım, ne seçim süresince yeterli desteği alabildiler Manav oldukları için, ne de Manav oldukları için seçimi kazandılar.

HERKES SORUYOR
Tabi dünden beri onlarca insanlar telefonla konuştuk. AK Partili birçok dost şunu soruyor. Şimdi ne olacak?
Sonuçların sorulacağı İl başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Milletvekilleri var. Peki en çok kime sorulacak?
AK Parti İl Başkanı Şahin Talus bundan birkaç ay önce yaptığı basın toplantısında kendisine 2019 yerel seçimlerinin ardından istifa eden İl Başkanı Abdullah Eryarsoy hatırlatılmış ve benzer bir sonuçta kendisinin nasıl bir karar vereceği sorulmuştu. İl Başkanı Talus da, “İzmit kaybedildiği için mi istifa etti, bu tartışılır bir konu” şeklinde yanıt vermişti.
Ancak tüm kamuoyu o dönem Eryarsoy’un İzmit nedeniyle istifa ettiğini konuşuyordu. E doğal olarak da herkes şimdi merak ediyor, İl Başkanı Şahin Talus ne yapacak? Ak Parti’de istifa olacak mı? Kaybedilen ilçelerde, seçimin kafa kafaya geçtiği ilçelerde, ilçe başkanlarının akıbeti nasıl olacak? Özetle, herkes şimdi ne olacak diye oturmuş bekliyor vaziyette.

İpucu

İnsanlar ışığın çevresinde toplaşırlar, daha iyi görmek için değil, daha iyi parıldamak için.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER