Şirketlerin kripto varlıklarını yurt dışında tutması usule uygun mu değil mi?
Türkiye’de, Konya’da doğdum..
Ülkemizin yetiştirdiği öğretmenlerle okudum, kendimi geliştirdim..
Ekmeğini yedim, suyunu içtim..
Gitme fırsatım olsa da, herkesin istediği ülkelere anında gidebilsem de gitmedim..
Fransa’ya da gördüm/yaşadım, Almanya’yı da..
Emin olun orada hayat buradan iyi değil sadece enflasyonu halkın sırtına yüklenmiyor tek..
Kiralar yüksek, market alışverişlerinde fiyatlar düşük. Refah seviyesi bu yüzden yüksek geliyor insanlara. Veya araba fiyatları fabrika çıkışından iki kat pahalı değil, vergilendirme sistemi daha adil işliyor. Fakat..
Ne olursa olsun şahsen ülkemize emek verip, üretmeye çalışıyorum. Ve her ne kadar bizi üzen şirketler olsa da ülkemin borsasına yatırım yapmaya devam ediyorum. Devam ediyoruz etmesine de küçük yatırımcının canını okuyan patronlar olduğu sürece ve bu patronların her hareketini takip etmekle görevli SPK uzmanları görevini tam yapmadığı halde küçük yatırımcılar olarak boş umutlarla beklemeye devam ederken yolun sonunda da elimiz boş, ümitlerimiz yıkılmış halde kalıyoruz ortada.
Her neyse ana konumuzu dönecek olursak yıllardır benim de takip ettiğim kripto paralarla ilgili daha doğrusu bunlara aracılık eden borsalarla ilgili SPK yeni bir tebliğ/kanun yayınladı. Bu kanuna göre https://spk.gov.tr/kurumlar/kripto-varlik-hizmet-saglayicilar/faaliyette-bulunanlar-listesi adresinde yer alan kripto borsaları harici ülkemizde işlem yapamayacaklar. Yapılmadığı gibi birçok şirketin finansal raporunda yer alan kripto paralarda usule göre bu borsalarda tutulması gerekecek.
Eminim köşe yazılarımı takip edenler bilirler, gece Işıklarla yatıp sabah Işıklarla uyandığıma artık emin olmuşlardır artık. Dikkatimi çekti, acaba usulen uygun mu değil mi diye araştırmaya başladım.
Bilmeyenler için kısaca bahsetmek istiyorum, IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG A.Ş. bünyesinde IsıkC adı altında bir kripto para çıkarıldı.(Detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: https://coinmarketcap.com/tr/currencies/isiklar-coin/) Aslında sektörden birisi olarak, yıllar önce Türkiye’de ilk ethereum madenciliğini yapan birisi olarak çok mantıklı ve makul bir girişim gibi geliyor.
Ama konumuz Işıklar olunca ve en başta belirttiğim gibi küçük yatırımcıyı umursamadan sürekli olarak kendini düşünen bir patronumuz olunca aklımda soru işaretleri oluşuyor haklı olarak..
Bu soru işaretlerine gelecek olursak;
1- Işıklar Enerji ve Yapı Holding olarak IsıkC neden Bulgaristan’da yer alan Hong Kong merkezli LBank adlı bir borsada işleme başlatıldı?
2- LBank adlı borsa aracılığı ile piyasalarda alım/satıma başlattığınız kripto paralar usulen SPK’nın bildirdiği borsalarda mı saklanıyor? Coin hareketlerine bakıldığında pek öyle olmadığı görülüyor:
3- IsıkC tarafını geçelim finansal tablolarda yer alan 33 milyon Türk Lirası tutarındaki kripto paralar SPK’nın yayınladığı borsalarda mı tutuluyor? Ha ben bu tutarın daha fazla olduğuna inanıyorum ama elbette kanıtlayamıyorum; çünkü patronumuz bizi çok sevdiği için detaylara fazla yer vermiyor..
Bu sorulara cevap alırız veya almayız ama kıymetli şirketimizin bize kripto tarafında dönen alacak/verecek işler hakkında detaylı bir açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum. Elbette düşünen tek ben değilim, diğer yatırımcı arkadaşlarımız da merak ediyorlardır eminim.
Sonuçta IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG A.Ş. halka açık değil mi?
Hatta o kadar açık ki %89’u halkta lotların..
Ama ne oluyor biliyor musunuz? SPK küçük yatırımcıyı koruduğu için imtiyazlı paylardan dolayı ne kadar olursa olsun çoğunluğa sahip olsanız da yönetim tarafında tasarrufunuz olmuyor diye biliyordum ki..
Kulağıma gelen bazı bilgiler sonrasında bu fikrim değişti. Avukat arkadaşlar şu anda tek Işıklar için değil imtiyazlı tarafına sığınan yaklaşık 10'dan fazla şirketi araştırıyorlar. Hatta neyi araştırdıklarını da söyleyeyim direkt olarak Bedelli/bedelsiz sermaye de hata yapan şirketler olduğu kulağıma geldi..Işıklar Holding özelinde bu hata var yok demiyorum ama araştırdığımı söylüyorum. İmtiyazlı tarafta Işıklar özelinde bir yorumda bulunmam gerekirse 2017 yılında sermaye 250 milyon TL'den 544 milyon TL'ye çıkarılırken imtiyazlı paylar son kez değişti. Bu sermaye artışıyla orantılı olarak imtiyazlı paylar da arttı. Şu anda, her birinin 15 oy hakkı olan yaklaşık 3.5 milyon adet imtiyazlı hisse bulunuyor diye biliyorum. Fakat ne kadar usule doğru/yanlış bunu araştırıyoruz. Bu araştırma sonucunu yakında paylaşacağım, şüpheniz olmasın.
Bununla beraber bence Işıklar Holding patronu kıymetli Rıza Kutlu Işık'ın bana göre bir hatası daha var, bu hatayı kendisi de çok iyi biliyor: Rıza beyin asıl problemi, görev süresi dolan yönetim kurulunu hâlâ karar alır durumda tutması. 2024 yılı mayıs ayında bitti görev süreleri, yaklaşık 4 ay geçmiş. Hatta geçen ayki Çemaş genel kurulunda IEYHO yönetim kurulu olarak oy kullanıldı. Muhalefet ise, İEYHO'nun yönetim kurulunun görev süresi dolduğu ve yetkisi olmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Bence de haklılar ve davayı kazanacaklar. Bu durumda Rıza bey çok zor durumda kalacak.
Tabi bu kendi yorumum, Rıza bey bizle görüşmek isterse bu yazıyla alakalı yorum yapmak isterse kendisinin yorumlarını da veririz; şüphesi olmasın.
Biz yıllardır şirketlere karşı çok vicdanlı davrandık, güvendik..Ama vicdanlı olmak, insanın omuzlarında taşıdığı ağır bir yük gibi. Bu yük, karşındaki insanların sürekli suistimal ettiği, seni ezip geçen büyük bir kırbaç adeta. Böyle bir dünyada kul hakkını gözettiğini iddia etmek ise kocaman bir yalandan ibaret. Herkes kendi çıkarını bir söylemin arkasına gizlemiş. En trajik olanı da, kimsenin bunu fark etmediğini sanmaları. Oğuz Atay'ın dediği gibi, bütün aptallığımız, karşımızdakini aptal sanarak yaptıklarımızdan kaynaklanır. Ziya Paşa da bunu şöyle ifade eder: "En ummadığın keşfeder içindeki sırları. Herkesi kör, alemi sağır sanma." Ve ekler: "Yarasa gözleri ışıktan rahatsız olur."
Sözün bittiği yerde Kul Himmet'in dizeleriyle noktayı koymalı:
Gafil gezme şaşkın, bir gün ölürsünDünya kadar malın olsa ne fayda
Söyleyen dillerin söylemez olur
Bülbül gibi dilin olsa ne fayda
Söz söylersin, söz içinde sözün var
Çalarsın çırparsın, oğlun kızın var
Şu dünyada üç beş arşın bezin var
Tüm bedesten senin olsa ne fayda
Umarım kıymetli patronumuz Rıza Kutlu Işık özellikle bu son kısmı okur, bize kısada olsa bir bilgilendirme geçer diye düşünüyorum.
Ama nerede..
Not: Bu yazı asla yatırım tavsiyesi içermez. İçermediği gibi yatırımlarınıza kendiniz yön vermeniz gerekir..