Soğan Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Soğan, yetiştirilmesi en kolay bitkiler arasında yer alır. Tüm yemeklerin ana malzemesi olan soğan, doğal bir antibiyotik olarak tercih edilir. Pişmiş halde tüketilen soğan, salatalarda ve bazı yemeklerin yanında çiğ olarak da tüketilebilir. Sadece kendisi değil kabuğu ve suyu da insan sağlığı için doğal bir şifa kaynağıdır.

Soğan suyu gerek saç bakımlarında gerekse cilt bakımlarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda soğan ile elde edilen kürler, birçok sağlık sorunun ortadan kaldırılmasına imkan sunar. Küçük bir bahçesi olanlar ya da balkonlarındaki saksılarında yetiştiricilik yapmak isteyenler, soğan ekimi ile işe başlayabilir. Bunun için doğru ekim zamanının ve soğan bakımının püf noktalarının bilinmesi gerekir.

Soğan Tohumu Ne Zaman Ekilir? - Resim : 1

SOĞAN TOHUMU NASIL OLUR?

Soğan tohumu, koruyucu bir dış kaplama içine alınmış halde bir embriyonik bitki olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Soğan, iki yıllık bir bitkidir. Arılarla döllendikten sonra ikinci yılda küçük ve siyah renklerde tohumlar oluşur. Bu tohumlar, soğanların çoğaltılmasına ve yeni soğanlar üretilmesine imkan sunar.

Tohumu alınacak olan soğanlar belirlendikten sonra olgunlaşan soğanlar toplanmaz ve bir sonraki yıla bırakılır. Yaz ortalarında bu soğanların iyi bir bakım görmesi gerekir. Bu sayede tohum kafalarındaki siyah tohumlar kendini belli ettiğinde kafa kısmının altından kesilmek sureti ile toplanabilir. Daha sonra ise bu başların kuruması beklenmelidir. Tamamen kuruma sağlandıktan sonra kafalar birbirine sürtülerek tohumların ayrılması sağlanır.

SOĞAN TOHUMUNUN EKİM AŞAMASI

Soğan tohumu ekmek için ilk olarak tohumların nemli bir bez içerisine yerleştirilmesi ve ortalama olarak üç saat kadar bekletilmesi gerekir. Bu sayede tohumun çimlenme yüzdesi arttırılmış olur. Soğan tohumu ekilecek olan toprağın ısısının on ila yirmi derece arasında olması gerekir. Saksıda yetiştiricilik yapanlar torf kullanımını tercih edebilir.

Tohumlar toprağa yerleştirildikten sonra sprey ile nemlendirilmelidir. Soğan tohumunun ekim derinliği 0,5 ila 1 cm arasında olmalıdır. Sıra üzeri mesafe 5 ila 7 cm, sıra arası mesafe ise 20 ila 30 cm olmalıdır. Ekim işleminden sonra toprağın üzerin streç film ya da poşet ile kapatılmalıdır. Bu süreçten sonra tohumlar aralıklı olarak kontrol edilmeli ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır.

SOĞAN TOHUMU EKİM DÖNEMİ

Soğan tohumu ekimi için ilkbahar, yaz ya da sonbahar mevsimleri tercih edilebilir. Ekim için tercih edilecek olan tohumun kalitesi hasadın verimliliğini arttıracağı için bu seçimin doğru yapılması gerekir. Toprağa çimlenmesi için ekilen tohumlar, çimlenmenin başlaması ile streç filmden ya da poşetten arındırılmalıdır. Saksılar, direkt güneş ışığına maruz kalacak bir yerde konumlandırılmamalıdır.

Soğan tohumları fide haline geldiğinde yani ortalama olarak 4 ila 5 cm olduğunda daha geniş bir saksıya ya da bahçe toprağına aktarılması gerekir.

SOĞAN TOHUMUNUN BAKIMI

Soğan yetiştiriciliğine bitkinin direkt güneş ışığı görmemesi gerekir. Aynı zamanda sulama işleminin her gün ve mümkünse aynı saatler yapılması gerekir. Sulama işleminin fıskiye yöntemi ile yapılması, toprağın çamur haline gelmesini engeller. Toprağın aşırı sulanması ve çamur haline gelmesi köklerin çürümesine ve bir süre sonra da bitkinin ölmesine neden olur.

Sulama işlemi yapmadan önce toprağın nem oranı el yardımı ile kontrol edilebilir. Bu sayede bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığı daha net bir şekilde tespit edilebilir. Nitekim yetiştiricilik yapılacak lokasyonların iklim koşulları, bitkilerin su ihtiyacının değişmesinde etkilidir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız