"Sokak hayvanları yasası vahşete yol açacaktır" dedi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hukuk ve Temel Haklar Komisyonu Başkanı “Evrensel hukuk kurallarını hiçe sayan yeni yasa açıkça bir vahşete yol açacaktır” dedi. Aynı zamanda Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı olan Özer "Onların yaşam haklarına saygı göstermek, toplumsal ilerlemenin bir göstergesidir" dedi

"Sokak hayvanları yasası vahşete yol açacaktır" dedi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hukuk ve Temel Haklar Komisyonu Başkanı, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Burcu Özer, Türkiye’nin gündemini uzun süredir meşgul eden ve önceki gün kabul edilen “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kısaca Sokak Hayvanları Yasası denilen 17 maddelik yasanın özellikle ötenaziyi içeren maddesi nedeniyle tüm vatandaşların tepkisini çeken kanunun sokak köpeklerini çok büyük yaşamsal risk altına sokacak düzenleme olduğunu belirtip, “Evrensel hukuk kurallarını hiçe sayan yeni yasa açıkça bir vahşete yol açacaktır” ifadelerine yer verdi.

"Sokak hayvanları yasası vahşete yol açacaktır" dedi - Resim : 1

DENETİM TARIM BAKANLIĞINDA

Sokak hayvanlarına yönelik hazırlanan yasada 1 ay boyunca sahiplendirilmeyen köpeklerin uyutulması adı altında ötenazi yapılabileceğinin vurgulandığını belirten Burcu Özer “Sokak hayvanlarının takip yükünün belediyelerde olduğu belirtilmiştir. Hayvanlara ötenazi uygulanmasını içeren maddede ‘Hayvan bakım evlerinde bulunan hayvanlardan 1 ay içerisinde sahiplendirilmemiş olanlara ötanazi yapılır. Sahiplendirilenler, rehabilitasyon işlemleri yerel yönetimlerce tamamlandıktan sonra sahibine teslim edilir. Sahipsiz hayvanların hayvan bakım evlerinde barındırılması, sahiplendirilmesi ve ötanazi yapılması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir’ denmektedir. Sokak hayvanlarının sorumluluğunun kimde olacağıyla ilgili de bazı düzenlemeler öngörülmüş, sorumlulukla alakalı görevin yapılmasıyla ilgili denetimin Tarım Bakanlığında olacağı açıklanmıştır." dedi.

KISIRLAŞTIRMA İLE NÜFUS KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Belediyeler görevlerini yerine getirmezse eğer valilik tarafından görevin üstlenileceğini belirten Özer. "Oysa Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, sahipli sahipsiz hiçbir hayvanı ayırt etmeksizin tüm hayvanları kapsayan haklardan bahsetmektedir. Bildirgeye göre; ‘Tüm hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir’ demektedir. Yine aynı bildirgede zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesini yaşama karşı bir suç olarak tanımlar. Hayvanın sahipsiz olması ve belirli bir süre içinde sahiplenilmemesi, bu ölümün zorunluluk kriterini karşılamaz. Üstelik kısırlaştırma ile nüfus kontrol altına alınabilirken, hayvanları öldürmenin savunulabilir bir yanı bulunmamaktadır." dedi.

İNSANLARAIN BENZER YÖNTEMLER KULLANMASINA SEBEP OLACAK

Devlet eliyle yapılan bu tür uygulamaların insanlara da benzer yöntemleri kullanma cesareti verebileceğini söyleyen özer şöyle devam etti "Yasa tasarısında akıl tutulması yaşanılan tartışmalara şahit oluyoruz. Ak Parti Milletvekilleri kısırlaştırmanın bir çözüm olmadığını söylerken ‘hayvanların buna rızası var mı?’ diye anlamsız bir tartışmaya yol açmıştır. Hayvanların yaşam hakkı, duygusuz bir biçimde kapatılacakları bir düğmeye indirgenemez. Sokak hayvanları, sadece kentsel peyzajın bir parçası değil, vicdanımızın aynasıdır. Onların yaşam haklarına saygı göstermek, toplumsal ilerlemenin bir göstergesidir ve bu konuda sessiz kalmak, ortak vicdanımızı ayaklar altına almak demektir.

Kaynak: Balıkesir Politika