Son dakika… Ferit Edgü hayatını kaybetti. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Ferit Edgü kimdir?

Öykücü, şair, romancı ve deneme yazarı Ferit Edgü, 88 yaşında vefat etti. Birçok farklı türde eserler kaleme alan Edgü, "Bir Gemide" adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Armağanı'nı, "Ders Notları" ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü'nü, "Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı" ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Son dakika… Ferit Edgü hayatını kaybetti. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Ferit Edgü kimdir?

Ferit Edgü'nün ölüm haberi, yayıncısı Everest Yayınları tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Everest Yayınları yaptığı açıklamada, "Değerli yazarımız Ferit Edgü'yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine, okurlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz" dedi. 1950 kuşağının önemli sanatçılarından olan Ferit Edgü, sanatın birçok türüyle ilgilenmiş, şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri, aforizma, çeviri ve resim/sanat tarihi eleştirisi gibi çeşitli alanlarda eserler vermişti. En çok öykücülüğü ile tanınan Edgü, edebiyat dünyasında derin izler bıraktı. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Semih Gümüş, X (Twitter) hesabından yayınladığı mesajda, Edgü'nün Türk edebiyatındaki önemine vurgu yaptı. Gümüş, "Farklıydı. Herkesten ayrı, kendi dilini, anlatı dünyasını oluşturmaya çalıştı. Arayışı bitmezdi. Çıtayı hiç aşağı düşürmedi" dedi. Şair-yazar Murathan Mungan da Edgü'nün ardından yaptığı değerlendirmede, "bir devrin kapanışına" dikkat çekti. Mungan, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Ferit Edgü’nün gidişiyle, lafın gelişi değil, sahiden bir devir kapandı. Yazarlığının yanı sıra, sahibi olduğu Ada Yayınları kataloğuyla ve özenli baskılarıyla yayımcılığın bir dönemine imza atmıştı" ifadelerini kullandı.

FERİT EDGÜ KİMDİR?

Ferit Edgü, 1936 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te devam ettirdi. 1976-1990 yılları arasında, kurucusu olduğu Ada Yayınları'nda, çağdaş Türk ve dünya edebiyatından pek çok yazar ve şairin eserlerini yayınladı.Ferit Edgü, edebiyatın çeşitli dallarında çok sayıda eser verdi. 1979'da 'Bir Gemide' adlı kitabıyla Sait Faik Armağanı'nı, 'Ders Notları' ile Türk Dil Kurumu Ödülü'nü, 1988'de ise 'Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı' ile Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Ayrıca Edgü'nün, Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger ve Ergin İnan gibi sanatçılar üzerine yazılmış kitapları bulunmaktadır.

Kaynak: Dünya