SON DAKİKA NASA GÜNEŞ PATLAMASI: Güneş Patlaması (Jeomanyetik Fırtına) Nedir? Güneş Patlaması Zararlı Mı? Güneş Patlaması Etkileri

Tüm dünyanın merak ettiği son dakika NASA güneş patlaması açıklaması geldi. Son yılların en büyük patlamasıyla birlikte milyonlarca vatandaş güneş patlaması etkileri araştırmaya başladı. Güneşte meydana gelen jeomanyetik fırtına ardından insanlar üzerindeki etkileri masaya yatırıldı. Peki, güneş patlaması neden olur? güneş patlaması zararlı mı? İşte yanıtı..

SON DAKİKA NASA GÜNEŞ PATLAMASI: Güneş Patlaması (Jeomanyetik Fırtına) Nedir? Güneş Patlaması Zararlı Mı? Güneş Patlaması Etkileri

Son dakika NASA güneş patlaması açıklaması geldi. Güneş’te son yılların en büyük patlaması meydana geldi. Güçlü patlama ardından ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki ciddi jeomanyetik fırtınanın etkilerini belirledi. Çok sayıda vatandaş güneş patlaması neden olur sorgusuna başladı. Peki, güneş patlaması zararlı mı? Jeomanyetik fırtına insanlara etkileri neler? İşte merak edilenler..

GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN OLACAK 2024?

Son 19 yılın en büyük güneş patlaması oldu. 10 Mayıs tarihinde yaşanan Güneş patlaması 2017 yılından bu yana en büyük patlama oldu. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te görüntülenmiş olan patlamanın Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dışı bıraktığı bilgisi verildi. NASA'ya göre Güneş yüzeyindeki patlamalar radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için risk teşkil ediyor.

GÜNEŞ PATLAMASI ETKİLERİ

Güneş patlamaları yani jeomanyetik fırtınalar yüksek enerjili fotonlar ve diğer parçacıkların Güneş'in atmosferinden uzaya fırlatılmasını içeriyor. Bu da Dünya'nın manyetosferi ve iyonosferi üzerinde etkiler yaratıyor. Özellikle güçlü patlamalar uzay hava durumu etkinliklerine yol açarken uydulara zarar verebiliyor. Radyo iletişimini kesintiye uğratabiliyor ya da kutup bölgelerinde görkemli kutup ışıkları meydana gelebiliyor.