Stockholm Sendromu nedir?
Stockholm Sendromu, rehine ve kaçırılma durumlarında rehinenin veya mağdurun, kaçıran veya rehin alan kişiye duygusal bağlılık ve sempati geliştirmesi veya kaçıran kişinin kontrolden çıkmış eylemlerine karşılık olarak mağdurun yardım etme eğilimi göstermesi olarak tanımlanan psikolojik bir fenomendir.

Bu sendrom, adını 1973 yılında Stockholm'de gerçekleşen Norrmalmstorg soygunu sırasında rehin alınan banka müşterileri ve rehin alan soyguncular arasındaki ilişkiden almıştır. Rehineler, uzun süreli bir rehin alma durumunda soygunculara duygusal bir bağlılık geliştirmiş, hatta rehin alanlara yardımcı olmuşlardır. Bu tür durumlar, genellikle mağdurların hayatta kalma ve travmatik durumlarına anlam vermeye çalışması sonucu gelişebilir.
Stockholm Sendromu, karmaşık bir psikolojik fenomen olarak kabul edilir ve çeşitli faktörlerin birleşiminden kaynaklanabilir. Bunlar arasında rehin alınan kişinin kendini koruma ve hayatta kalma içgüdüsü, rehin alındığı durumda kaçıramama veya kaçmaktan daha büyük bir tehlikenin olabileceği düşüncesi, rehin alan kişinin aşırı kontrolü ve güç kullanımı gibi etkenler yer alabilir.
Stockholm Sendromu nadir görülen bir durum olsa da, psikolojik ve sosyal dinamikleri anlamak için önemlidir. Bu sendromun tam olarak nasıl ve neden geliştiği hala tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır, ancak rehine durumları, travmatik deneyimler ve insan davranışlarının karmaşıklığı üzerine araştırmaların devam ettiği bir alan olarak kabul edilmektedir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.